Напишете дума/думи за търсене

5-звезден лукс в джунглата

Някои хора живеят в къщи във водата, като в райските кътчета на Карибите или в Холандия, други предпочитат дом в яхта или лодка. Но за тези, които са здраво стъпили на земята в ежедневието, пътешествието с кораб е нетрадиционно преживяваве, обикновено свързано с ваканция.

За ваканцията повечето хора предпочитат удобство и безгрижие. Безспорно такова е пътуването през морета и океани с луксозен лайнер, на чиито борд има бляскави екстри, но също и близо 4000 туристи.
Подобен лукс, само че в компанията на значително по-малко хора и по река, е реален в перуанската част на Амазонка. Там водите на легендарната река порят корабите Aqua Amazon и Aria Amazon. В тях луксът е 5-звезден, гледките към джунглата поразителни, а компанията от непознати хора далеч по-малобройна в сравнение с лайнерите. Двата плаващи хотела предлагат екзотични пътешествия с изключително висок стандарт благодарение на архитект Жорди Пуиг от Перу.
Aria Amazon е на вода от 2011-а, но през 2015 г. е напълно реновиран от Пуиг. В момента разполага с 16 дизайнерски стаи, всяка с площ от 23 кв. м. В тях преобладават естествени земни цветове в дискретна комбинация с тъмно синьо. Централната роля е на гигантската спалня, която при желание може да се раздели на две. От нея, както и от всекидневния кът, гостът може да се наслаждава на уникалните гледки в джунглата през огромния прозорец, който е от тавана до пода. Самостоятелните душ и санитарен възел са задължителни за луксозния речен кораб. Има още 4 стаи, които са за по-големи семейства.

Скъп перуански памук е материята, използвана и в най-малкия детайл на борда. Мебелите са от висок клас и са от Бразилия, санитарното оборудване е италианско, а декоративните елементи правят препратки към Малайзия и Испания. Трапезарията е стилна и декорирана с екземпляри от съвременното перуанско изкуство, а изискаността лъха и от съдовете, при които финият порцелан е задължителен. На всяко едно пътуване корабът побира 32 туристи и 26 души екипаж, сред които парамедик и четирима англоговорящи.

За тези, които не искат да излизат от форма на разположение е джакузито на открито, мини фитнес център, както и масажи от професионалисти. Иначе съзерцанието на красотата на джунглата може да става и от най-високата палуба или от страничните бордове за наблюдение.

Aria Amazon е дълъг 45 м и е широк 9 м, докато Aqua Amazon е с 5 метра по-къс. И той е реновиран през миналата година от Жорди Пуиг, а на борда му има 12 стаи от по 21 кв. м, от които 4 семейни. Едновременно могат да пътуват 24 туристи. Между двата речни съда има малки разлики в интериора, но без това да се отразява на високото качество.

Компанията собственик на корабите е категорична, че въпреки екстрите няма да осигури на клиентите си безжичен интернет, за да ги стимулира да направят по-силна връзка с природата и помежду си по време на пътуването, вместо да губят време във виртуалната реалност.


Туровете извън борда включват пътуване с малки надуваеми лодки по притоците на Амазонка и безопасна среща с пирани и каймани, както и изучаване на невероятната флора в зоната. Времетраенето на екскурзиите извън корабите зависи от това какъв е пакетът - със 7, 4 или 3 нощувки. Най-високите цени са от 8925 долара на човек за дългите пътувания през 2018 г.

Менюто и на двата борда е гурме и е по идеи на шеф Педро Мигел Скиафино. Перуанецът е известен като "Готвачът на джунглата", защото кухнята му е вдъхновена от флората и фауната в нея. Рецептите за двата кораба са детайлизирани от Скиафино, но основата им е заимствана от кулинарните традиции на живеещите по поречието на Амазонка. Специалисти дори сравняват Педро Мигел с шеф Рене Реджепи, създател и собственик на ресторант "Нома" в Копенхаген, заведение, което 4 пъти е обявявано за №1 в света. Още нещо, което гарантира 5-звездния лукс.

Същата компания предлага круизи и в Азия - по река Меконг. Там оперира корабът Aqua Mekong, който всъщност е най-големият от флотилията. Дълъг е 64,5 м, пуснат е на вода през 2014 година, а интериорът му е дело на базираното в Сайгон студио Noor Design. Може да побере 40 души пътници и екипаж общо, а разположението в стаите е почти същото като в Aqia Amazon и Aria Amazon. 5-звездният лукс също. А тези, които решат да ползват някой от апартаментите, ще имат 60 кв. м площ на свое разположение. На борда се предлагат и СПА процедури, като особен акцент пада върху местните масажи, заради което са отделени две специални стаи. Малък бар на открито предлага повече романтика за по питие, особено вечер. Има и зала за игри, както и зона за плажуване с малък външен басейн.

Круизите също са три вида според времетраенето - със 7, 4 или 3 нощувки. Вече са обявени цените чак до края на 2018 година, като тази на най-дългите достига до 9450 долара. Всички се движат по няколко дестинации между Камбоджа и Виетнам. Пътуванията със 7 нощувки предлагат уникални срещи с тибетски монаси, както и с фермери кхмери. В цената на един круиз влизат всички храни и напитки на борда, екскурзиите на брега, ползването на колело, но също и достъпа до интернет.

Част от ястията на борда са от тайландската кухня и са разработени от шеф Дейвид Томсън, който има звезда от "Мишлен" за ресторанта си Nahm в Банкок.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X