Напишете дума/думи за търсене

Технологиите, които ще променят бъдещето на човешката раса

Скоро! Избираме цвета на очите си, за да гледаме как пчели роботи опрашват лабораторни цветя


Технологиите имат силата да правят много неща и променянето на света е едно от тях. Имаме привилегията да живеем във време, в което те могат да ни помогнат, да улеснят живота ни и да преосмислят начина, по който върви ежедневието ни. И ако обикновено си представяме новооткрития, разположени някъде в бъдещето, то има и такива технологии, на които вече сме свидетели, и със сигурност имат потенциала коренно да променят живота ни през следващото десетилетие.

Изкуствен интелект
Изкуственият интелект или AI се отнася до способността на машините да учат и действат интелигентно, което означава, че те могат да вземат решения, да изпълняват задачи и дори да прогнозират бъдещи резултати въз основа на това, което научават от събраните данни.
AI и машинното обучение вече играят по-голяма роля в ежедневието, отколкото можете да си представите. Alexa, Siri, продуктовите препоръки на Amazon, персонализираните препоръки на Netflix и Spotify, всяко търсене в Google, което правите, проверките за сигурност за измамни покупки с кредитни карти, приложенията за запознанства, фитнес тракерите... Всички те се управляват от AI.

Изкуственият интелект ще революционизира почти всеки аспект на съвременния живот. „Успехът в създаването на AI ще бъде най-голямото събитие в човешката история" - казваше английският астрофизик Стивън Хокинг, добавяйки: - „За съжаление, то може да е и последното, освен ако не се научим как да избягваме рисковете."
Без AI например не бихме постигнали невероятния напредък с Интернет на нещата, виртуалната реалност, чатботовете, разпознаването на лица, роботиката, автоматизацията или самоуправляващите се автомобили.

AI също така ще трансформира човешките работни места. Автоматизацията ще има особено значително въздействие и може да доведе до изместване на човешкото присъствие от много работни места. С това обаче непременно ще се появят и нови работни места, при които не може да се доверим на машините. Уникалните човешки способности като креативност, емпатия и критично мислене ще станат още по-ценни на работните места в бъдещето.

Генна технология
Геномиката е интердисциплинарна област на биологията, която се фокусира върху разбирането и манипулирането на ДНК и геномите на живите организми.
Биотехнологията напредва до точка, в която е възможно да се промени ДНК, кодирана в клетката. Това ще повлияе на характеристиките или чертите, които ще имат неговите потомци. При растенията това може да промени броя на листата или оцветяването им, докато при хората може да повлияе на тяхната височина, цвета на очите или вероятността от развитие на болести. Това отваря набор от възможности, които са почти неограничени. Теоретично всяка характеристика на живия организъм, която е наследена, може да бъде променена.

Голяма част от работата, която се извършва с редактирането на гени, е в областта на здравеопазването. Сред най-вълнуващите текущи проекти е корекцията на ДНК мутации, които могат да доведат до сериозни заболявания като рак или сърдечни заболявания. Но, може би повече от всяка друга технология, има огромен брой етични и правни опасения, както и въпроси „какво ако", когато става дума за генетична манипулация и редактиране.


Разширена реалност (XR)
Разширената реалност, или накратко XR, обхваща виртуалната и смесената реалност, и се отнася до използването на технология за създаване на по-завладяващи цифрови изживявания.

На практика XR се използва, за да повиши ангажираността към даден продукт, да позволи на клиентите да опитат, преди да купят, да подобри обслужването на клиентите или да направи обучението на работното място по-ефективно.
XR технологиите предлагат вълнуващи и изцяло нови начини за хората да изпитат света около тях.
Разширената реалност вече намира много директни приложения в нашия свят. Базираните на мобилни устройства XR изживявания, като приложението Pokemon Go например, генерираха над $ 3 млрд. глобални приходи през 2018 г. XR също е потребителският интерфейс към метавселената - идеята за виртуална вселена, в която можем да бъдем когото или каквото искаме, докато изследваме дигиталния свят на игрите, срещаме се, посещаваме събития или нещо подобно на филма Ready Player One.

Очаква се технологията ще стане по-разпространена, достъпна и удобна за използване, което само ще увеличи шанса за широко разпространение. Най-големите предизвикателства ще включват неприкосновеността на личния живот и потенциалните психически и физически въздействия на силно потапящите технологии.

3D печат

3D печатът означава създаване на триизмерен обект от цифров файл чрез изграждането му слой по слой. 3D принтирането може да изглежда определено по-нискотехнологично от изкуствения интелект или редактирането на гени, но има потенциала да трансформира напълно производството.
Използвайки 3D печат, фабриките на бъдещето биха могли бързо да отпечатват резервни части за машини на място. Цели поточни линии могат да бъдат заменени с 3D принтери. Можем да отпечатаме човешка тъкан за трансплантация, да създаваме оръжия, дори да печатаме храна.

Технологията за 3D печат носи много възможности, но има и някои недостатъци и препятствия за преодоляване. Въпреки че има потенциала да намали въздействието върху околната среда от производството чрез използване на по-малко материали като цяло, трябва да вземем предвид въздействието върху околната среда на самите принтери. D печатът създава проблеми и за собствениците на интелектуална собственост, тъй като технологията позволява на фалшификаторите да произвеждат лицензни стоки евтино и лесно.

Роботи в космоса
НАСА вече изпраща в космоса роботи с различни форми и размери. С напредването на технологиите това има смисъл. Роботите не трябва да се тревожат за кислород за дишане или храна за ядене и могат да бъдат пълни със сензори, за да изпращат данни обратно на Земята. Разработват се планове за колонизиране на други планети и Марс без съмнение ще бъде първото пристанище. Със скока напред в технологиите тази визия за бъдещето бързо се превръща в научен факт, а не фантастика.

Същото важи и на работното място. Роботите могат да поемат по-трудните, опасни и скучни задачи, за да спестят на човечеството проблемите и риска. Те също така теоретично могат да работят по-бързо, ефикасно и с по-малко грешки.

Технология на слънчеви панели

Слънчевите панели са друга технология, която съществува от известно време, но бъдещият им потенциал е огромен.
Те не само вече могат да бъдат скрити в керемидите на покрива на къщата ви благодарение на слънчевите керемиди на Tesla, но някои компании разработват начини за интегрирането им в покривите на автомобили, където ще могат да захранват автомобилната техника или да правят батерията да издържа по-дълго.

Хипербързи влакове
Транспортът трябва да бъде декарбонизиран на всяко ниво, ако искаме да постигнем целите за климата. Един от най-ефективните начини за намаляване на емисиите от средни разстояния за пътуване е чрез електрически влакове, но дори и най-бързите локомотиви са доста бавни в сравнение със самолета. Това е проблемът, с който се заема подкрепяната от Илон Мъск компания Hyperloop. Тя предвижда високоскоростна подземна транспортна система, която в момента се изгражда и тества в САЩ. Първият планиран маршрут ще премине от Лос Анджелис до Сан Франциско. Друг маршрут планира да стигне от Ню Йорк до Вашингтон за 29 минути вместо 2 часа и 56 минути, които са необходими в момента.

Хипербързите влакове, които се движат под земята и под водата, биха могли да революционизират не само обществения транспорт, но и международните пътувания. Представете си, че можете да се движите от една държава в друга за същото време, което в момента е необходимо за пътуване между градовете.

Камиони без шофьор
Самоуправляващите се автомобили са едно нещо, но британската Изследователска лаборатория за транспорт (TRL) иска да пусне камиони без шофьори по пътищата на Обединеното кралство в много близко бъдеще.
Идеята е до три камиона да се движат в колона, като водещият автомобил контролира ускоряването и спирането на двата автомобила зад него. „Свързаните" камиони ще могат да се движат много по-близо един до друг, в сравнение с шофирането на хора, и следователно ще намалят разходите за гориво и емисиите.

Скоро ще живеем в бъдеще, в което нашите доставки и товари се транспортират от компютърно задвижван транспорт. По-ефективно и винаги навреме.

Пчели роботи
Отдавна е известно, че намаляването на пчелните популации представлява сериозна заплаха за околната среда и света около нас.
През 2018 г. Walmart подаде патент за дронове за опрашване - по същество пчели-роботи, които могат да опрашват културите автономно. Те пренасят цветен прашец от едно растение на друго, като използват сензори и камери за откриване на местонахождението на културите.

Walmart не е първата организация, която създава пчела робот. Изследователи от Харвардския университет представиха първите RoboBees през 2013 г. По онова време роботите с размер на пчела можеха да летят и да се реят във въздуха, само когато са свързани към източник на енергия, но оттогава напреднаха. Днес RoboBees също могат да се придържат към повърхности, да плуват под вода и да се гмуркат.
Изследователите вярват, че тези RoboBees скоро могат изкуствено да опрашват полета с култури и така да се компенсират годишните загуби на пчели през последните две десетилетия. Въпреки всичко пчелите от Харвард все още не могат да бъдат управлявани дистанционно. Роботизираните пчели, описани в патента на Walmart, обаче биха имали тази способност, заедно със способността за автоматично откриване на цветен прашец. Това би означавало, че пчелите теоретично биха могли да работят във ферма един ден, а не просто в лаборатория.

Хладилници, които поръчват храна
Ако 3D отпечатаната храна изглежда нереалистична, какво ще кажете за хладилник, който усеща, когато нещо ви свършва, и го поръчва вместо вас?
Тази технология вече съществува и всяка година става все по-добра и по-добра. В крайна сметка в бъдеще това ще бъде толкова обичайно, че всеки дом ще има такъв и никога повече няма да се налага да излизате до супермаркета. По-новите модели дори са оборудвани с камери и ви изпращат снимки на съдържанието на хладилника, за да сте сигурни какво точно липсва за перфектната вечеря.

Лабораторно отглеждани меса
Отгледаното в лаборатория месо е истинско нещо, върху което вече се работи. Ако учените могат да разработят рентабилен начин за отглеждане на годно за консумация месо в лабораторията, това ще промени начина, по който живеем и се храним завинаги.
Тази промяна не само намалява екологичните щети, които отглеждането на месо нанася на света, но също така създава етична алтернатива на яденето на месо, на която много хора биха могли да се насладят.
Изследователи от Токийския университет са успели да създадат култивирано месо, което е подобно на истинския мускул и следователно има по-реалистична структура. Това означава, че учените скоро ще създадат меса, подобни на пържоли, а не на кайма.


Наноботи, които се грижат за здравето
Други роботизирани технологии се използват за наблюдение и грижа за нашето здраве. Микроскопични наноботи теоретично могат да бъдат използвани за сканиране и наблюдение на нашите вътрешности, за да откриват здравословни проблеми.
Те могат също да се използват за възстановяване на увредени органи или за извършване на сложни и деликатни хирургични процедури и премахване на необходимостта от инвазивна традиционна хирургия. Това може да означава по-малко време в болница, по-малко време за възстановяване и по-малко белези.

В областта на здравето има и други пилотни изобретения, които най-вероятно ще станат част от ежедневието ни през следващото десетилетие. Вече разполагаме с интелигентни четки за зъби, които следят техниката на миене. Представете си обаче, че тя може да изпрати тези данни на вашия зъболекар, така че дори да не се налага да пита дали използвате конец за зъби всеки ден.

Интелигентни огледала пък могат да ви сканират и да ви предупредят за потенциални здравословни проблеми, недостиг на витамини или предупредителни признаци за основни проблеми.
Интелигентните тоалетни също не са нова идея. Японците са известни с това, че имат невероятни тоалетни със затоплящи се седалки отзад, вградени бидета и много други. Тоалетната на бъдещето може да отиде крачка напред, като прави анализ на всичко, което попадне в нея, и го проверява за потенциални болести.

Екзоскелет
Роботизираните екзоскелети вече се използват от военните, за да дадат на войниците допълнителна сила и способности, улеснявайки работата им, но също така биха могли да помогнат на хората с увреждания, особено тези, които не могат да ходят или да използват ръцете си, да се придвижват лесно.
Протезните и роботизирани крайници вече са реалност и се оказват безценни, но притежаването на цяло роботизирано тяло би осигурило съвсем ново ниво на свобода за мнозина по света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X