Напишете дума/думи за търсене

Човекът, който ритуално изяде прогнозата си, че „интернет ще преживее катастрофален колапс", но свърза света

През 1972 г. докторската теза на 26-годишния Робърт Меткалф е отхвърлена от "Харвард", но 51 г. по-късно е с награда "Тюринг" – "Нобел" за компютърни технологии и със закон на свое име: цената на една телекомуникационна мрежа е пропорционална на квадрат на броя на потребителите

Чували ли сте името Робърт Меткалф? Не? Това е човекът, който успя да свърже света! Буквално!
Историята на 77-годишният американски учен, изобретател и създател на мултимилиардна компания е вдъхновяващо четиво за всеки, на когото съдбата опитва да сложи прът в колелата. Самият Меткалф е преживял това неведнъж, но винаги намира сили да се изправи и да продължи напред, а 51 г. по-късно да получи престижната награда „Тюринг" –
eквивалент на Нобеловата награда в областта на компютърните технологии. Отличието, кръстено на Алън Тюринг – британският математик, който формулира математическите основи на компютърното знание, е присъдено на Меткалф през април 2023 г. за
изобретяването, стандартизацията и комерсиализацията на Ethernet

Ако се чудите какво е Ethernet, ето най-краткия отговор – това е една от най-ранните, най-влиятелни и най-широко използвани технологии за мрежово свързване, която играе ключова роля за пренасянето на интернет.
Но докато доживее звездния момент с получаването на
наградата, подплатена с 1 млн. долара, осигурени от „Гугъл", 
пътят на момчето, родено в Ню Йорк през 1946 г., не е нито гладък, нито лесен. Затова пък е повече от интересен!
Началото е някъде между 1765 и 1792 г., когато един от предците му – строителният инженер Джон Меткалф, известен като Слепия Джак, построява първото шосе, дълго около 180 мили, в Йоркшир, Англия, и така дава допълнителен тласък на вече започналата индустриална революция.
„Както виждате, създаването на свързаност е в гените ми", пошегува се по този повод Меткалф във вдъхновяваща реч на традицинния Форум на лауреатите в Хайделберг през септември 2023 г. Събитието, което се провежда всеки септември от 2013 г., дава шанс на 200 млади изследователи в областта на математиката и компютърните науки в продължение на 1 седмица да говорят буквално всекидневно с топучени, получили престижните награди „Абел", „Тюринг" и др.

Самият Меткалф се чувства късметлия, че е роден през 1946 г. От следващата година нататък се случват няколко важни неща в технологичната история на човечеството, които слагат сериозен отпечатък в по-нататъшния път на бъдещия компютърен гуру – появява се безжичната телевизия, думите компютър и бъг влизат в употреба, изобретени са микровълновата фурна и транзисторът. „Особено транзисторът продължи да бележи целия ми път по-нататък – това ме доведе до създаването на Ethernet", казва Меткалф.

Как стига дотам?

„Повечето от моите истории за свързаност започват с два монопола – ATT и IBM", споделя изобретателят. Когато през 1964 г. се запътва да учи архитектура, математика, физика, мениджмънт и инженерство в престижния Масачузетски технологичен институт (MIT) в Бостън – сборен еквивалент на днешния термин компютърни науки, майка му казва: „Обади се, като стигнеш, Боби. Остави телефонът да звънне 3 пъти, за да разберем, че си добре, и затвори."

„Майка ми ме обичаше, но, изглежда, не толкова много", шегува се с тогавашните реалности лауреатът. Сам разбира, че истинската причина е друга – по онова време телефонните връзки са скъпи и трудни, обажданията са екзотика, а за връзка между два телефона се чака дълго.

Мъчителната липса на контакт със семейството
трябва да е сложила сериозен отпечатък върху младия Боб. През 1968 г. той избира за тема на своята дипломна работа невронните модели и техния потенциал за предаване на информация. Изглежда, невронните модели са онова, което го вдъхновява да прозре мощната сила на всичко, което може да пренася енергия, маса, сигнал или нещо друго от точка А до точка Б. „Свързаността е нещо! Това е Нещото!", каза Меткалф в Хайделберг. „Ако искаш да бъдеш богат, първо направи пътя, казват китайците. Пътят е онова нещо, по което можем да пренасяме всичко", убеден е Меткалф.

Известно време негов ментор е Марвин Мински, който по-късно става един от създателите на лабораторията по изкуствен интелект към МIT. Меткалф намира в това известна доза ирония. „На следващата година Марвин получи наградата „Тюринг" – подозирам, че е за моята теза", къде на шега, къде наистина казва близо 50 г. по-късно Меткалф.
Той обаче не се отчайва. Няколко години след това иска да защити докторска дисертация в „Харвард", но тезата му е отхвърлена. Професорите от престижното висше училище смятат, че работата на младежа, фокусирана върху ARPANET – предшественика на интернет, няма достатъчно „интелектуално съдържание". Беловласите учени едва ли са предполагали, че един ден ARPANET ще се превърне в едно от най-значимите изобретения в историята, и без да им мигне окото порязват ентусиазма на младия кандидат.

Когато си само на 26 години и преживееш подобно нещо, лесно можеш да се окажеш на ръба на отчаянието. Но не и Боб Меткалф. Той е убеден, че не е достатъчно на всяко бюро да има компютър, той трябва да е свързан с други компютри.
Докато мисли как да промени фокуса на докторската си теза, младежът прочита за експерименталната безжична мрежа ALOHA (съкращение от Additive Links On-line Hawaii Area), разработена в Хавайския университет.

Пионерската компютърна система, която започва да оперира през 1971 г., е първата
публична демонстрация за мрежово предаване на данни
Тя работи на 2 честоти – за входящ и изходящ обмен на информация.
ALOHA затвърждава убеждението на Меткалф, че мрежовата комуникация има огромен потенциал и може да преобърне бъдещето.
След като открива и поправя няколко грешки в ALOHA, той не само получава шанс да защити докторската си дисертация в „Харвард", но и да започне да мисли с няколко хода напред.
Меткалф вече работи в Xerox PARC, когато през 1973 г. заедно с Дейвид Богс полага основите на Ethernet. Понятието е еквивалент на група компютърни мрежови технологии, които се използват за локални мрежи (LAN) или широкообхватни мрежи (WAN). По-просто казано –

Ethernet е нещо, без което
не може да има интернет
Неслучайно това е едно от малкото компютърни изобретения, които издържат проверката на времето.
„Ethernet е основополагащата технология на интернет, която поддържа повече от 5 млрд. потребители и позволява голяма част от съвременния живот да се случва. С приблизително 7 млрд. порта по целия свят Ethernet е толкова вездесъщ, че го приемаме за даденост. Но нашият взаимносвързан свят нямаше да е същият, ако не беше изобретението на Боб Меткалф и неговата трайна визия, че всеки компютър трябва да бъде свързан в мрежа." Това казва Джеф Дийн – старши вицепрезидентът на Google Research, след анонса, че наградата „Тюринг" отива при Меткалф.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X