Напишете дума/думи за търсене

Смокинени наслади с Ани от „Вкуснотека“

Марката Kabile на „Вила Ямбол“ вдъхнови популярната блогърка да създава рецепти за всяко семейство

Всички знаем, че есента е най-уютният сезон, когато въздухът навън ухае на канела, а топлите златни цветове са навсякъде около нас. Първите студени есенни дни са времето, когато горещото кафе е най-ароматно, а току-що извадените от фурната домашни бисквити са най-вкусни.

Есента има и мирис - на печените кестени и чушки, и на презрели круши и дюли.

А колко е вкусна есента! Това може да каже една от най-популярните кулинарни блогърки в България с нейните рецепти.

Есента кани у дома популярната Ани Шакарян от „Вкуснотека“.

За да е пълно удоволствието, храната е съчетана и с искрящо вино от серията KABILE на „Вила Ямбол“.

Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол.  През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.

Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.

Ето и рецептата за златна есен:

Сочно свинско руло с плънка от бекон, лук, мащерка и чесън върху канапе от нежна полента с пармезан и масло и сладки смокини

Този сладко-солен вкус си подхожда чудесно с чаша червено вино Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, което притежава впечатляващ плодов аромат на зрели черни плодове и кадифен тъмночервен цвят, с рубинени оттенъци.

Продукти за свинското роле:

1 бр. свинско бонфиле

1 глава лук

3 скилидки чесън

5 слайса бекон

1 ч.л. прясна мащерка

шепа див лук

черен пипер

30 мл зехтин

сол

Продукти за полентата:

 500 мл прясно мляко

1 скилидка чесън

стрък прясна мащерка

1 ч.ч. царевичен грис (130 г)

70 г пармезан

50 г масло

черен пипер

сол

4-5 бр. смокини

2 с.л. мед

 Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука, чесъна и бекона и ги запържете в тиган с малко зехтин. Добавете ситно нарязан див лук, мащерка, черен пипер и сол.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Начукайте филето, за да стане по-тънко. Сложете в единия край от плънката и навийте от дългата страна на руло. Завържете рулото с кухненски канап.

Загрейте в тигана малко зехтин и запечатайте рулото, така че да съхрани соковете си, след това го прехвърлете в тавичка, налейте 1 кафена чаша вода, покрийте с фолио и печете 30 минути на силно загрята фурна. В края на печенето отстранете фолиото и запечете за 5-6 минутки.

Докато се пече, сложете на долен ред и смокините, нарязани на половинки, поляти с мед.

Малко преди края на печене на филето направете полентата, тъй като се приготвя за минути.

Кипнете в тенджера 500 мл прясно мляко, като пуснете в него една скилидка чесън и стрък прясна мащерка. Щом кипне, отстранете чесъна и мащерката и сипете на няколко части една чаена чаша царевичен грис, като непрекъснато разбърквате. След като сгъсти след 1-2 минути, добавете настърган пармезан и 50 г масло. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и дръжте под капак на топло.

Поднесете нарязаното месо върху канапето от полента и аранжирайте отстрани сладките смокини. Полейте със соковете от печеното месо. Украсете с няколко стръка див лук.

  • Ключови думи:
X