Напишете дума/думи за търсене

15 важни ползи за здравето от таурина

Тауринът често се добавя към енергийните напитки, тъй като има положителен ефект върху физическото и психологическото състояние на човека. Той присъства в определени храни: риба, яйца, мляко, морски дарове, месо. Освен това тази аминокиселина може да се добави към диетата като добавка.

Тауринът принадлежи към аминокиселините. Концентрацията му е най-висока в мозъка, мускулните влакна, сърцето.
Произвежда се в човешкото тяло, а неговата задача е да активира отстраняването на токсични вещества. При стрес и емоционално претоварване тялото не може да синтезира таурин в необходимото количество.

Причини за прием на таурин

- контрол на хидратацията и поддържане на клетъчния електролитен баланс;
- производството на жлъчка, което е необходимо в храносмилателния механизъм;
- регулиране на съдържанието на микроелементи в кръвния поток;
контрол на функциите на централната нервна система и зрението;
- антиоксидантна защита;
- засилване на имунния отговор

Лекарите съветват да се прилага таурин на пациенти, страдащи от бъбречна недостатъчност, сърдечни патологии и интравенозни недоносени бебета, които не се кърмят.
При липса на таурин по време на бременност е вероятно мозъкът на плода да се повреди и да увеличи инсулиновата резистентност.

Положителният ефект на таурина

- Мощен антиоксидант
- Превенция на развитието на рак
- Намаляване на кръвната захар
- Участие във формирането на ретината, нейното възстановяване в случай на нараняване
- Нормализиране на кръвното налягане
- Профилактика на атеросклероза
- Регулиране на съдържанието на натрий, калций, калий във функциите на сърцето
- Участие в метаболизма, транспортиране на важни елементи
- Положителен ефект върху нервната система
- Премахване на прекомерна възбудимост, безпокойство и симптоми на епилепсия
- Защита на мозъка от дехидратация
- Противодейства на натрупването на излишен лош холестерол
- Подкрепа за осигуряването на витамини С, Е
- Нормализиране на функциите на жлъчните пътища
- Стимулиране на кръвообращението и метаболитните механизми в сърцето

Таурин при лечение на диабет

Тауринът регулира кръвната захар и може да се използва като лек за диабет. Ако приемате тази аминокиселина на празен стомах, кръвната ви захар ще намалее. Ежедневната консумация на таурин намалява инсулиновата резистентност и помага за нормализиране на състоянието на хората с диабет тип 2.

Таурин срещу развитието на сърдечни заболявания

Добавянето на таурин може да помогне за намаляване на вероятността от сърдечни заболявания. Високият процент на таурин в кръвта свежда до минимум възможността за смърт от кардиопатологии, нормализира кръвното налягане и нивата на холестерола. Въвеждането на храни с висока концентрация на таурин в менюто ще помогне за намаляване на възпалението в артериите.

Тауринът подобрява физическото състояние

Аминокиселината се използва от спортистите като добавка, което прави възможно постигането на високи резултати в спорта. Добавянето на таурин укрепва издръжливостта на мускулните влакна и осигурява отлични показатели за сила. В допълнение, въвеждането на таурин в диетата ще помогне да се предпазят клетките от оксидативен стрес и да се подобри механизмът на изгаряне на мазнините.

Природни лекарства, подходящи за диабетици

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X