В стремежа си да се храним по-здравословно често попадаме на съвети за намаляване на млечните продукти. Без да се спираме сега на конкретните причини, ще разгледаме възможностите това да се случи.
Писали сме за ядковото мляко и за неговите ползи. Логично е, щом съществува ядково мляко, да може да си направим и ядково сирене.
Не очаквайте, че ще получите мазно и плътно сирене като кравето или овчето. Това е съвсем различен продукт, но ако се научите как да си го приготвяте вкъщи и как да го хапвате, може да обогатите сериозно здравословното си меню.
Стъпка 1: Избор на ядки
Повечето вегански сирена са направени от ядки кашу, които имат високо съдържание на мазнини, което помага да се създаде богата текстура, имитираща млечен продукт. Можете да си направите сирене от каквото пожелаете, но вкусът ще е различен. Някои ядки като бадемите са сложни за употреба, защото кожата им е горчива. Препоръчваме ви да опитате с кашу, макадамия или орехи.
Стъпка 2: Накисване
Първо суровите ядки се измиват и накисват. Целта е да получите ядково мляко. По-меките ядки като кашу например имат нужда от няколко часа накисване, по-твърдите е добре да престоят цяла нощ във вода.
Стъпка 3: Получавате ядково мляко
След като ядките ви са били накиснати, ги изцедете и изсипете водата им. Налейте нова вода и ги блендирайте до пълното им смилане. Може да прецедите ядковото мляко, а може да го оставите по-грубо.
Стъпка 4: Ферментация
Точно както с млечното сирене, ядковото трябва също да ферментира, за да се развие аромат и текстура.
Стъпка 5: Узряване
Узряването е ключова част от процеса на приготвяне на сирене – то е необходимо, за да може ядковите сирена да развият структура и истинска дълбочина на вкуса.
Разбира се, може да го консумирате и веднага, но е по-добре да го оставите няколко седмици да узрее.
Стъпка 5: Овкусяване
След като сиренето ви узрее, му добавете екстри по избор – зелени подправки, сушени гъби, сушени плодове и т.н.
Рецепта за сирене от кашу
Необходими продукти:
1 чаша микс сурово кашу
Вода, за да покрие ядките в чашата
1 с.л. хранителна мая
1 пробиотична капсула
Зелени подправки
Начин на приготвяне:
1. Оставете ядките във водата за 3-6 часа.
2. Прецедете ги и налейте нова вода.
3. Блендирайте ядките.
4. Добавете хранителната мая и пробиотичната капсулаи разбъркайте хубаво.
5. На дъното на гевгир сложете марля, сгъната няколко пъти, и изсипете вътре млякото.
6. Сгънете марлята и сложете отгоре тежка чиния или купа.
7. Пъхнете в хладилника за 24 часа.
8. На следващия ден го овкусете със зелените добавки или други по ваш избор и го приберете отново в хладилника.
Колкото по-дълго седи в хладилника, толкова повече ще узрява.
Коментари (0)
Вашият коментар