Джинджифилови пайове
лесно
24 пайчета
55 мин
2 1/4 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. млян джинджифил
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
185 г масло на кубчета
1 леко разбито яйце
1 с.л. ледена вода
410 г смлени праскови от консерва
2 ч.л. настъргана портокалова кора
1 на едро настъргана зелена ябълка
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
пудра захар за поръсване
1 Сложете брашното, захарта, джинджифила, канелата, индийското орехче и маслото в блендера. Пулсирайте до образуването на ситни трохи. Без да спирате уреда, прибавете яйцето и водата. Извадете полученото тесто и го поставете върху набрашнена повърхност.
2 Месете до гладкост. Оформете кръг, завийте с хартия за печене и приберете в хладилника за 30 мин.
3 Смесете смлените праскови, портокаловата кора, ябълката и боровинките в купа. Загрейте фурната на 200?С. Намазнете тава с формички за мъфини. Разделете тестото наполовина и изрежете от него 24 кръгли минипайове. Омесете наново останките от тестото и изрежете звездички.
4 Сложете по 1 с.л. от плодовата смес върху всяко пайче, а отгоре звездичка. Печете 25 мин, или до готовност. След като изстинат, поръсете с пудра захар, приберете в симпатични картонени кутийки, опаковайте с красива панделка и поставете под елхата.
Шоколадови „пудинги“
лесно
20 пудинга
10 мин
100 г разтопен бял шоколад
20 шоколадови топчета с течен шоколадов център
20 червени дражета
40 зелени дражета
Шприцирайте разтопения бял шоколад върху всеки бонбон. Декорирайте с дражетата така,че да имитират растението имел.
Трюфели с ликьор
лесно
48 трюфела
60 мин
400 г бисквити
400 г подсладено кондензирано мляко
1/4 ч.ч. пресято какао
2 с.л. бейлис или друг сметанов ликьор
1 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. шоколадови пръчици
1 Блендирайте бисквитите до фини трохи. Прехвърлете в купа.
2 Смесете добре млякото, какаото, ликьора и половината от кокосовите стърготини. Приберете в хладилника за 30 мин, или докато сместа е достатъчно стегната, за да може от нея да се получат топчета. Всяко от тях трябва да е направето от 2 равни чаени лъжици от микстурата.
3 Сложете останалите кокосови стърготини в плитка чиния. В друга сложете шоколадовите пръчици. Оваляйте половината трюфели в кокоса, а останалите в пръчиците. Приберете в хладилник отново да стегнат. Опаковайте красиво и подарете.
Коледна пъртина
лесно
12 порции
20 мин
200 г натрошен черен шоколад
100 г натрошен млечен шоколад
20 г масло на кубчета
280 г маршмелоу наполовина
150 г бишкоти на едро
100 г джинджифилови бисквити на едро
70 г печени бадеми на филийки
100 г сушени червени боровинки на ситно
1 Намазнете тава и застелете с хартия. Сложете на водна баня двата вида шоколад и маслото за 5 мин, или докато се получи гладка смес. Бъркайте от време на време.
2 Смесете целия маршмелоу, бишкотите, бисквитите, бадемите и боровинките. Прибавете шоколадовата смес и внимателно разбъркайте. Излейте микстурата в тавата, загладете добре с лъжица или шпатула. По желание поръсете с дражета. Оставете 1 час настрана, за да стегне. Нарежете на порции.
Празнично блонди
лесно
16 парчета
60 мин
200 г начупен бял шоколад + 100 г начупен бял шоколад
150 г масло на кубчета
1 ч.ч. пудра захар
3 леко разбити яйца
1 1/2 ч.ч. брашно + 1 бакпулвер
50 г начупен черен шоколад
4 захарни бастунчета на едро
1 Загрейте фурната на 180°C. Намазнете тава и застелете с хартия за печене.
2 Сложете 200 г бял шоколад и маслото на водна баня за 5 мин, или докато се разтопят продуктите. Бъркайте от време на време. Оставете настрани да се охлади.
3 Добавете захар и разбъркайте. Сложете яйцата и брашното с бакпулвера. Разбъркайте добре и прибавете останалото количество бял шоколад, черния шоколад и захарните бастунчета. Излейте сместа в тавата.
4 Печете 35-40 мин, или докато клечката, с която проверявате центъра на сладкиша, излезе чиста. Оставете настрани да се охлади напълно. Поръсете със захарни бастунчета.
Портокалови бисквити с мащерка
лесно
30 порции
40 мин
125 г меко масло
1/4 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. оризово брашно
2 ч.л. настъргана портокалова кора
1/2 ч.л. прясна мащерка на ситно
за портокаловия крем
100 г меко масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. настъргана портокалова кора
3 ч.л. портокалов сок
1 Разбийте маслото и пудрата захар на пяна. Прибавете двата вида брашно и омесете тесто. Оформете го в кръг.
2 Загрейте фурната на 160°C. Застелете тава с хартия за печене. Слогете тестото върху набрашнена повърхност. Добавете портокаловата кора и мащерката и месете до гладкост. Разточете тестото и изрежете кръгчета.
3 Печете 15 мин, или докато бисквитите започнат да розовеят. Оставете да се охладят напълно.
4 За да направите крема, разбийте с миксер маслото. Постепенно прибавете пудрата захар, без да спирате уреда. Сложете портокаловата кора и сок и разбивайте до гладкост. С помощта на шприц разнесете половината от пълнежа върху едната част от бисквитите, а отгоре поставете останалата.
Коментари (0)
Вашият коментар