Печено пиле с мед и горчица
лесно
6 порции
100 мин
1/3 ч.ч. меко масло
1 с.л. пресен лук на ситно
2 ч.л. дижонска горчица
2 ч.л. мед
2 кг пиле
2 с.л. брашно
2 ч.ч. пилешки бульон
1 Загрейте фурната на 180°C. Намазнете леко тава. Смесете маслото, лука, горчицата и меда. Внимателно и съвсем леко отделете кожата от гърдите на пилето и сложете маслената смес вътре. Опитайте се да я разнесете с ръце, докъдето ви е възможно. Намажете и повърхността на пилето с част от микстурата. Завържете краката на пилето и прехвърлете в тавата.
2 Печете 85 мин, или до готовност. Оставете настрана за 10 мин.
3 За да направите грейвито, оберете мазнината от пилето, останала в тавата. Запазете от нея 2 с.л., а останалото количество върнете на котлона на средна температура. Прибавете брашното. Бъркайте постоянно 2 мин, а след това излейте бульона и останалата месна мазнина. Не спирайте да бъркате. След като заври, оставете върху котлона 2 мин, или докато сместа се сгъсти. Сервирайте месото с грейвито и печени зеленчуци.
Телешко с градински чай и прошуто
лесно
10 порции
90 мин
1 кг телешко филе
2 1/2 с.л. дижонска горчица
12 листа градински чай
12 резена прошуто
120 г заквасена сметана
1/2 ч.ч. майонеза
1 с.л. бял винен оцет
2 ч.л. крем за мазане с хрян
2 ч.л. копър на ситно
масло
1 Намажете месото с 2 с.л. горчица. Поръсете с градинския чай. Направете правоъгълник от 6 резена прошуто, а отгоре сложете половината от телешкото. Завийте на руло. Направете същото с останалите количества месо.
3 Загрейте масло на средна температура и запечатайте всяка страна на месото 2 мин, или докато придобие златист цвят. Прехвърлете в предварително загрята фурна на 180?. Печете 60 мин, или до готовност. След като извадите от печката, завийте във фолио и оставете са престои 15 мин. Нарежете на тънко.
4 За да направите дресинга, разбийте сметаната, майонезата, оцета, хряна, копъра и останалата горчица. Осолете. Сервирайте с месото.
Карамелизирано свинско с ябълки и мащерка
лесно
8 порции
150 мин
25 г масло
1 арпаджик на ситно
1 голяма зелена ябълка на резени
1 с.л. кафява захар
1 с.л. листа от градински чай на ситно
1 ч.ч. галета
2 кг свинско контрафиле
1 с.л. сол
1 ч.л. мащерка на ситно
1 Разтопете маслото на средно висока температура. Сотирайте арпаджика и ябълката за 3-4 мин, или до златисто. Прибавете захарта и 1 с.л. вода. Бъркайте, докато кристалите се разтопят. След като заври, намалете температурата. Оставете да къкри 5 мин, или докато се карамелизира. Сложете градинския чай. Гответе 1 мин, или докато сместа леко се сгъсти. Прехвърлете в чиния и оставете да се охлади за 30 мин.
2 Добавете галетата към ябълковата микстура. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
3 Загрейте фурната на 250?C. Поставете месото върху кухненска хартия, за да поеме от влагата му. Направете малки разрези пред 1 см. Сложете плънката и завийте на руло. Завържете. Комбинирайте солта и мащерката и натъркайте месото.
4 Печете 20 мин. Намалете температурата до 180?C и печете още 90 мин, или до готовност. Извадете от фурната и покрийте с фолио. Оставете настрани за 10 мин. Нарежете на филийки и сервирайте с желаната от вас гарнитура.
Пуйка, увита в бекон
лесно
10 порции
40 мин + 3 часа за готвене
4 кг пуйка
500 г бекон на ивици
2 малки лимона на шайби
50 г разтопено масло
1/3 ч.ч кленов сироп
за плънката:
1/2 ч.ч. лешници на ситно
100 г масло на кубчета
1 глава лук на ситно
2 счукани скилидки чесън
1 с.л. мащерка на ситно
2 с.л. магданоз на ситно
4 1/2 ч.ч. галета
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки на ситно
1 За да направите плънката, препечете лешниците на средна температура за около 4 мин, като не спирате да бъркате. Прехвърлете в купа.
2 Разтопете маслото на средна температура. Сотирайте лука 10 мин, или до омекнате. Прибавете чесъна и зелените подправки, след 1 мин свалете от огъня и добавете към лешниците. Оставете настрани за 30 мин. Слогете галетата и боровинките. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
3 Загрейте фурната на 180°C. Напълнете пуйката с плънката, завържете краката и пъхнете крилата под птицата. Завийте гърдите с бекона и поставете лимоновите резени. Намажете пуйката с разтопено масло и увийте добре в алуминиево фолио.
4 Печете 2 часа, свалете фолиото, намажете птицата с кленов сироп и печете още 45 мин, като през 15 мин заливате пейката със собствените й сокове. Извадете от фурната, леко разхлабете фолиото и оставете настрани за 15 мин. Поръсете допълнително с мащерка. Сервирайте със зелен фасул и аспержи.
Коментари (0)
Вашият коментар