Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за коледни месни вечери

Печено пиле с мед и горчица

лесно

6 порции

100 мин

1/3 ч.ч. меко масло

1 с.л. пресен лук на ситно

2 ч.л. дижонска горчица

2 ч.л. мед

2 кг пиле

2 с.л. брашно

2 ч.ч. пилешки бульон

1 Загрейте фурната на 180°C. Намазнете леко тава. Смесете маслото, лука, горчицата и меда. Внимателно и съвсем леко отделете кожата от гърдите на пилето и сложете маслената смес вътре. Опитайте се да я разнесете с ръце, докъдето ви е възможно. Намажете и повърхността на пилето с част от микстурата. Завържете краката на пилето и прехвърлете в тавата.

2 Печете 85 мин, или до готовност. Оставете настрана за 10 мин.

3 За да направите грейвито, оберете мазнината от пилето, останала в тавата. Запазете от нея 2 с.л., а останалото количество върнете на котлона на средна температура. Прибавете брашното. Бъркайте постоянно 2 мин, а след това излейте бульона и останалата месна мазнина. Не спирайте да бъркате. След като заври, оставете върху котлона 2 мин, или докато сместа се сгъсти. Сервирайте месото с грейвито и печени зеленчуци.

Телешко с градински чай и прошуто

лесно

10 порции

90 мин

1 кг телешко филе

2 1/2 с.л. дижонска горчица

12 листа градински чай

12 резена прошуто

120 г заквасена сметана

1/2 ч.ч. майонеза

1 с.л. бял винен оцет

2 ч.л. крем за мазане с хрян

2 ч.л. копър на ситно

масло

1 Намажете месото с 2 с.л. горчица. Поръсете с градинския чай. Направете правоъгълник от 6 резена прошуто, а отгоре сложете половината от телешкото. Завийте на руло. Направете същото с останалите количества месо.

3 Загрейте масло на средна температура и запечатайте всяка страна на месото 2 мин, или докато придобие златист цвят. Прехвърлете в предварително загрята фурна на 180?. Печете 60 мин, или до готовност. След като извадите от печката, завийте във фолио и оставете са престои 15 мин. Нарежете на тънко.

4 За да направите дресинга, разбийте сметаната, майонезата, оцета, хряна, копъра и останалата горчица. Осолете. Сервирайте с месото.

Карамелизирано свинско с ябълки и мащерка

лесно

8 порции

150 мин

25 г масло

1 арпаджик на ситно

1 голяма зелена ябълка на резени

1 с.л. кафява захар

1 с.л. листа от градински чай на ситно

1 ч.ч. галета

2 кг свинско контрафиле

1 с.л. сол

1 ч.л. мащерка на ситно

1 Разтопете маслото на средно висока температура. Сотирайте арпаджика и ябълката за 3-4 мин, или до златисто. Прибавете захарта и 1 с.л. вода. Бъркайте, докато кристалите се разтопят. След като заври, намалете температурата. Оставете да къкри 5 мин, или докато се карамелизира. Сложете градинския чай. Гответе 1 мин, или докато сместа леко се сгъсти. Прехвърлете в чиния и оставете да се охлади за 30 мин.

2 Добавете галетата към ябълковата микстура. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

3 Загрейте фурната на 250?C. Поставете месото върху кухненска хартия, за да поеме от влагата му. Направете малки разрези пред 1 см. Сложете плънката и завийте на руло. Завържете. Комбинирайте солта и мащерката и натъркайте месото.

4 Печете 20 мин. Намалете температурата до 180?C и печете още 90 мин, или до готовност. Извадете от фурната и покрийте с фолио. Оставете настрани за 10 мин. Нарежете на филийки и сервирайте с желаната от вас гарнитура.

Пуйка, увита в бекон

лесно

10 порции

40 мин + 3 часа за готвене

4 кг пуйка

500 г бекон на ивици

2 малки лимона на шайби

50 г разтопено масло

1/3 ч.ч кленов сироп

за плънката:

1/2 ч.ч. лешници на ситно

100 г масло на кубчета

1 глава лук на ситно

2 счукани скилидки чесън

1 с.л. мащерка на ситно

2 с.л. магданоз на ситно

4 1/2 ч.ч. галета

1/2 ч.ч. сушени червени боровинки на ситно

1 За да направите плънката, препечете лешниците на средна температура за около 4 мин, като не спирате да бъркате. Прехвърлете в купа.

2 Разтопете маслото на средна температура. Сотирайте лука 10 мин, или до омекнате. Прибавете чесъна и зелените подправки, след 1 мин свалете от огъня и добавете към лешниците. Оставете настрани за 30 мин. Слогете галетата и боровинките. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

3 Загрейте фурната на 180°C. Напълнете пуйката с плънката, завържете краката и пъхнете крилата под птицата. Завийте гърдите с бекона и поставете лимоновите резени. Намажете пуйката с разтопено масло и увийте добре в алуминиево фолио.

4 Печете 2 часа, свалете фолиото, намажете птицата с кленов сироп и печете още 45 мин, като през 15 мин заливате пейката със собствените й сокове. Извадете от фурната, леко разхлабете фолиото и оставете настрани за 15 мин. Поръсете допълнително с мащерка. Сервирайте със зелен фасул и аспержи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X