Напишете дума/думи за търсене

Арабската кухня – съкровище от аромати (+рецепти)

Пилаф по арабски с говеждо месо

необходими продукти:

1,5 ч.ч. ориз

750 г говеждо месо на тънко

300 г. цветно или бяло зеле

3 с.л. разтопено масло

3 с.л. олио

сол

черен пипер

начин на приготвяне:

1 Накиснете ориза във вода за 2 часа. Начукайте месото, овкусете със сол и черен пипер на вкус и го запържете, докато се получи коричка.

2 Сотирайте зелето и осолете. В дълбока тенджера поставете запърженото месо и зелето. Отгоре изсипете ориза. Залейте със студена вода 2 см над ориза, осолете и поръсете с черен пипер. Затворете капака на тенджерата и задушавайте ястието на средно силен огън до готовност. След това изсипете пилафа върху силно нагрят тиган с разтопеното масло и запържете.

Кибби

необходими продукти:

500 г говеждо или агнешко месо

1 ч.ч. булгур

1/4 ч.ч. орехи

8 листа майорана на ситно

8 листа босилек на ситно

1 с.л. кедрови ядки

1 ч.л. канела

1 ч.л. сол

1 ч.л. бахар

1 глава лук на ситно

Начин на приготвяне:

1 Измийте булгура и прецедете през гевгир. След това го залейте с вода и оставете да набъбне. Изцедете отново. Прибавете лука, майорана и босилека към булгура.

2 Смелете месото в месомелачка и го омесете с булгура, овкусете със солта, бахара и канелата. От каймата направете плоска палачинка. Отгоре поръсете с орехите и с малко зехтин. Ако желаете да е по-пикантно, добавете малко чили. Поръсете със зехтин и печете на 180?С до готовност.

Самак харр

(Риба с чесън по ливански)

необходими продукти:

2 кг риба

7 ч.ч пресен кориандър

2 глави чесън

1/4 ч.ч. олио

3/4 ч.ч. лимонов сок

щипка сушен кориандър

щипка червен пипер

щипка кимион

1 с.л. оцет

1/2 ч.ч. кедрови ядки

1 глава лук

начин на приготвяне:

1 Почистете рибата и хубаво я намажете със сол отвън и отвътре, а след това я изпържете в голямо количество олио. Махнете костите и поставете месото в чиния.

2 Сотирайте лука за 2 мин, след това прибавете чесъна и подправките. Към сместа добавете лимоновия сок, оцета и малко вода. Гответе сместа, докато се сгъсти.

3 Добавете към горещия сос кориандъра и половината от рибата. Свалете от котлона след 2 мин. Поднесете ястието украсено с кедрови ядкии и парченца лимон.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X