Пилаф по арабски с говеждо месо
необходими продукти:
1,5 ч.ч. ориз
750 г говеждо месо на тънко
300 г. цветно или бяло зеле
3 с.л. разтопено масло
3 с.л. олио
сол
черен пипер
начин на приготвяне:
1 Накиснете ориза във вода за 2 часа. Начукайте месото, овкусете със сол и черен пипер на вкус и го запържете, докато се получи коричка.
2 Сотирайте зелето и осолете. В дълбока тенджера поставете запърженото месо и зелето. Отгоре изсипете ориза. Залейте със студена вода 2 см над ориза, осолете и поръсете с черен пипер. Затворете капака на тенджерата и задушавайте ястието на средно силен огън до готовност. След това изсипете пилафа върху силно нагрят тиган с разтопеното масло и запържете.
Кибби
необходими продукти:
500 г говеждо или агнешко месо
1 ч.ч. булгур
1/4 ч.ч. орехи
8 листа майорана на ситно
8 листа босилек на ситно
1 с.л. кедрови ядки
1 ч.л. канела
1 ч.л. сол
1 ч.л. бахар
1 глава лук на ситно
Начин на приготвяне:
1 Измийте булгура и прецедете през гевгир. След това го залейте с вода и оставете да набъбне. Изцедете отново. Прибавете лука, майорана и босилека към булгура.
2 Смелете месото в месомелачка и го омесете с булгура, овкусете със солта, бахара и канелата. От каймата направете плоска палачинка. Отгоре поръсете с орехите и с малко зехтин. Ако желаете да е по-пикантно, добавете малко чили. Поръсете със зехтин и печете на 180?С до готовност.
Самак харр
(Риба с чесън по ливански)
необходими продукти:
2 кг риба
7 ч.ч пресен кориандър
2 глави чесън
1/4 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. лимонов сок
щипка сушен кориандър
щипка червен пипер
щипка кимион
1 с.л. оцет
1/2 ч.ч. кедрови ядки
1 глава лук
начин на приготвяне:
1 Почистете рибата и хубаво я намажете със сол отвън и отвътре, а след това я изпържете в голямо количество олио. Махнете костите и поставете месото в чиния.
2 Сотирайте лука за 2 мин, след това прибавете чесъна и подправките. Към сместа добавете лимоновия сок, оцета и малко вода. Гответе сместа, докато се сгъсти.
3 Добавете към горещия сос кориандъра и половината от рибата. Свалете от котлона след 2 мин. Поднесете ястието украсено с кедрови ядкии и парченца лимон.
Коментари (0)
Вашият коментар