Сицилианска яхния с патладжани „Капоната“
Необходими продукти:
2 големи патладжана на едри парчета
1 малка глава червен лук на шайби
2 скилидки чесън на ситно
½ връзка магданоз
2 с.л. каперси, отцедени
1 шепа маслини без костилки
5 големи розови домата на едро
зехтин
сушен риган
2-3 с.л. оцет
2 с.л. бадеми, запечени на тиган
Начин на приготвяне:
1 Загрейте мазнина в дълбока касерола и сложете парчетата патладжан и ригана и подправете със сол. На силен огън гответе 4-5 минути, като бъркате непрекъснато.
2 Когато парчетата патладжан са хубаво златисти от всички страни, добавете лука, чесъна и стеблата на магданоза, нарязани на ситно. Ако патладжанът е поел цялата мазнина, добавете още малко.
3 Сложете каперсите и маслините и полейте с оцет.
4 Когато оцетът се изпари, добавете и доматите и при непрестанно бъркане гответе още 15 минути.
5 Ако се налага, подправете отново със сол и черен пипер на вкус и сервирайте капонатата с магданозените листенца и запечените бадеми отгоре.
Пиле с лимони
Необходими продукти:
8 пилешки гърди обезкостени и без кожата
3 с.л. масло
зехтин
3 скилидки чесън пресован
сока от 1 лимон
½ ч.ч. течна сметана
няколко стръкчета мащерка
10 малки пресни картофа
2 ч.ч. листа от спанак
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C.
1 Сварете картофите за 5 минути и ги извадете от врялата вода.
2 Овкусете пилето добре със сол и черен пипер.
3 В дълбок тиган разтопете 2 с.л. маслото и изсипете малко зехтин. Сгответе пилето на висока температура по 2 минути от двете страни и извадете месото да се отцеди на салфетка, а мазнината изсипете в буркан за друго готвене.
4 Разтопете останалата 1 с.л. масло в тигана, добавете чесъна и го гответе 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.
5 Добавете бульона, сока от лимон и сметаната, а също и мащерката. След това изсипете вътре картофите и пилешките гърди.
6 Печете във фурната 30 минути. След като е готово, добавете спанак и сервирайте.
Тирамису
Необходими продукти:
120 мл еспресо на стайна температура
60 мл сухо вино Марсала
2 ванилии
3 големи жълтъка
50 г захар
225 г маскарпоне
175 мл течна сметана
18-20 броя бишкоти
30 г черен шоколад или какао за поръсване
Начин на приготвяне:
1 Комбинирайте кафето с 2 с.л. от Марсалата, ванилията и лъжичка захар.
2 Разбийте жълтъците заедно с 2 с.л. Марсала и 3 с.л. захар в купа, поставена върху тенджера с леко вряща вода. Трябва да бъркате 5-8 минути, без да спирате.
3 След това добавете маскарпонето и добре го разбъркайте.
4 В друга, напълно суха купа разбийте течната сметана, докато стане с връхчета.
5 Когато сместта с маскарпонето и жълтъците се охлади, внимателно съберете двете смеси, като бъркате, докато се получи идеална консистенция.
6 Потапяйки всяка бишкота в кафето за кратко, ги подредете на един пласт. Може да се наложи да разчупите някои от бишкотите, за да се получи идеален пласт.
7 Покрейте с половината крем, след това повторете с останалите бишкоти и останалия крем.
8 Украсете с настърган шоколад или с какао, което може да поръсите през цедка. Охладете поне 6 часа, преди да консумирате.
Коментари (0)
Вашият коментар