Каква е първата ви асоциация, когато чуете десерт? Нещо сладко, много много сладко, нали?
В днешната тема решихме да си поговорим за десертите, защото, да си признаем, няма човек, който да не обича да си хапва сладкиши. И тук идва големият въпрос – има ли десерти, които щадят здравето ни и може ли да си ги хапваме умерено, без притеснения от алегрии, калории или от съпътсваща болест като диабет например?
През последните години темата за глутена и глутеновата непоносимост става все по-актуална и това не е случайно. Смята се, че глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии и от нея страда средно 1 на всеки 150 човека, а по неофициални данни у нас болните са над 2000 човека. По данни на Световния диабетен атлас реалният брой на диабетно болните в България е 520 хиляди човека (официалните статистически данни на Диабетния регистър сочат, че броят на заболелите от диабет в България надвишава 460 хиляди човека).
Данните насочват вниманието ни към хранителните режими на тези хора и продуктите, които те реално могат да консумират. За глутеновата непоносимост се смята, че единственият начин за трайното справяне с болестта е кардинална смяна на хранителния режим и изключване на всички храни, съдържащи глутен. Симптомите на диабет може да бъдат контролирани с помощта на здравословна и балансирана диета, която излючва консумация на класическите десерти, съдържащи освен голямо количество общи захари, и голямо количество мазнини. Препоръчителната алтернатива при такива случаи са десерти, които съдържат много нисък процент общи захари.
Всичко това става причина за появата на едно съвършено ново производство в сладкарската и хранителната индустрия. Безглутеновата диета и изключването на всякакъв вид захар от менюто стават все по-популярни и тази тенденция ще се запази, защото към нея прибягват не само хора със сериозни здравословни проблеми, а и хора, които искат просто да се хранят по-здравословно, да намалят или контролират по-лесно теглото си, хора, които водят активен начин на живот.
Неслучайно през 2011 г. един от най-добрите тенисисти в света - Новак Джокович, написва първата си книга, свързана с новия си начин на хранене, а именно безглутеновата диета. Самият той е споделял, че благодарение на този нов начин на хранене е успял да подобри издръжливостта си и след като е преминал към нея, е заел №1 в световната ранглиста.
Добрата новина е, че на българския пазар все по-често може да открием голямо разнообразие от продукти без никаква форма на захар и без глутен. Тук, в тази пазарна ниша, своето заслужено място намира сладкарница "Бачи Долчи" (в превод от италиански Baci Dolci означава "Сладки целувки"), известни със своите ръчно приготвени десерти по автентични средиземноморски рецепти, които освен без глутен, са с много нисък процент общи захари. Отличават се с напълно натурален състав, неповторим вкус и изчистена визия.
“В началото смятахме, че да се създаде десерт без захар противоречи на принципите на сладкарството и е нещо отвъд границите на възможното. Но впоследствие у нас се зароди идеята за създаване на едновременно вкусни, но и щадящи здравето десерти, които да запазват изключителните си качества. Отлично разбираме, че невинаги активно работещите и живеещи хора успяват да съчетават прекрасна физическа форма и да се хранят и правилно, и вкусно. Изключително сме горди и щастливи, че сладостта в нашите десерти идва от натуралните продукти, които влагаме в изработката им, и не използваме никакви форми и разновидности на захарта като добавка” - така от "Бачи Долчи" споделят как се е зародила идеята за създаване на нови десерти, които да бъдат едновременно и изкушаващо вкусни, и щадящи здравето.
В забързания ритъм на съвременния начин на живот времето е лукс и не достига за приготвяне на качествени десерти. Намирането на правилните съставки и начинът на приготвяне отнемат ценно време, затова десертите без глутен и без каквато и да е форма на захар, които "Бачи Долчи" предлагат, са стъпка към нуждите на хората, търсещи здравословна и разнообразна храна в ежедневния си хранителен режим. Те са грижливо създадени, с внимателно подбрани съставки, без глутен и с много нисък процент общи захари.
Разнообразието на десертите в "Бачи Долчи" се преценява прецизно, а всяка рецепта се обмисля внимателно, така че потребителят да получи щадящ здравето десерт, който е вкусен, питателен и отговаря напълно на високите изискванията не само на хората със здравословни проблеми, а и на по-широк кръг любители на добрия вкус, ориентирани към здравословното хранене и нисковъглехидратните режими, изключвайки всякакъв вид захар, консервантите и изкуствените добавки.
"Бачи Долчи" е мястото, където ще откриете лесна и божествено вкусна алтернатива на десерта за семейството и приятелите си.
Коментари (0)
Вашият коментар