Каква е първата ви асоциация, когато чуете десерт? Нещо сладко, много много сладко, нали?
В днешната тема решихме да си поговорим за десертите, защото, да си признаем, няма човек, който да не обича да си хапва сладкиши. И тук идва големият въпрос – има ли десерти, които щадят здравето ни и може ли да си ги хапваме умерено, без притеснения от алегрии, калории или от съпътсваща болест като диабет например?
През последните години темата за глутена и глутеновата непоносимост става все по-актуална и това не е случайно. Смята се, че глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии и от нея страда средно 1 на всеки 150 човека, а по неофициални данни у нас болните са над 2000 човека. По данни на Световния диабетен атлас реалният брой на диабетно болните в България е 520 хиляди човека (официалните статистически данни на Диабетния регистър сочат, че броят на заболелите от диабет в България надвишава 460 хиляди човека).
Данните насочват вниманието ни към хранителните режими на тези хора и продуктите, които те реално могат да консумират. За глутеновата непоносимост се смята, че единственият начин за трайното справяне с болестта е кардинална смяна на хранителния режим и изключване на всички храни, съдържащи глутен. Симптомите на диабет може да бъдат контролирани с помощта на здравословна и балансирана диета, която излючва консумация на класическите десерти, съдържащи освен голямо количество общи захари, и голямо количество мазнини. Препоръчителната алтернатива при такива случаи са десерти, които съдържат много нисък процент общи захари.
Неслучайно през 2011 г. един от най-добрите тенисисти в света - Новак Джокович, написва първата си книга, свързана с новия си начин на хранене, а именно безглутеновата диета. Самият той е споделял, че благодарение на този нов начин на хранене е успял да подобри издръжливостта си и след като е преминал към нея, е заел №1 в световната ранглиста.
Добрата новина е, че на българския пазар все по-често може да открием голямо разнообразие от продукти без никаква форма на захар и без глутен. Тук, в тази пазарна ниша, своето заслужено място намира сладкарница "Бачи Долчи" (в превод от италиански Baci Dolci означава "Сладки целувки"), известни със своите ръчно приготвени десерти по автентични средиземноморски рецепти, които освен без глутен, са с много нисък процент общи захари. Отличават се с напълно натурален състав, неповторим вкус и изчистена визия.
"Бачи Долчи" е мястото, където ще откриете лесна и божествено вкусна алтернатива на десерта за семейството и приятелите си.
Коментари (0)
Вашият коментар