Пикантен печен карфиол
без холестерол
лесно
4 порции
25 мин
за 1 порция:
129 ккал
мазнини 12,7 г
въглехидрати 4,5 г
фибри 1,7 г
протеини 1,5 г
1 карфиол на цветчета
1/4 ч.ч. зехтин
4 скилидки чесън на тънко
1 с.л. семена от люта червена чушка
Загрейте фурната на 210 градуса. Залейте със зехтина карфиола, добавете чесъна, семената от люта чушка и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Разпределете в тава равномерно. Печете 20 мин, като обърнете карфиола по средата на времето.
Лучен огретен
Богато на витанин D
лесно
6 порции
за 1 порция:
362 ккал
мазнини 18,1 г
холестерол 58 г
въглехидрати 24,8 г
фибри 2,8 г
протеини 4,7 г
600 г лук
4 с.л. масло
6 арпаджика на четвъртинки
2 смлени скилидки чесън
1 3/4 ч.ч. сметана
1 с.л. розмарин
1 с.л. градински чай
1 1/4 ч.ч. галета
3 с.л. настърган пармезан
1 Загрейте фурната на 185?С. Сварете лука до омекване. Разтопете половината масло и сотирайте арпаджика до покафеняване, а след това добавете чесъна. След 1 мин свалете от огъня и сложете двата вида лук и чесън в тава.
2 Сложете сметаната на средна температура. След като заври, намалете и оставете да къкри 5 мин. Излейте върху лука, отгоре поръсете с розмарина, градинския чай, овкусете със сол и черен пипе
3 Смесете заедно галетата, пармезана и останалото масло, което сте разтопили предварително. Поръсете със сместа лука. Печете 25 мин, или докато галетата започне да покафенява.
Макарони с чедар и броколи
богато на калций
лесно
8 порции
35 мин
за 1 порция:
376 ккал
мазнини 21,3 г
холестерол 65 мг
въглехидрати 26,5 г
фибри 1,9 г
протеини 19 г
1 пакет макарони
1 ч.ч. сметана
3 ч.ч. вода
2 с.л. горчица
2 с.л. мащерка
2 ч.ч. броколи
3 с.л. брашно
4 ч.ч. настърган чедар
1 Смесете макароните, сметаната, водата, горчицата и мащерката и ги оставете да заврат. След 7 мин свалете от котлона, или когато пастата е достигнала състояние на ал денте.
2 Извадете макароните и в тяхната вода сложете броколито. Бланширайте 10 мин, а след това прибавете брашното. Разбъркайте добре. Прибавете чедара и разбъркайте, за да се разтопи напълно. Оставете да къкри, докато сосът се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер и сервирайте.
Киноа с авокадо и яйце
богато на фибри
лесно
2 порции
15 мин
за 1 порция:
343 ккал
мазнини 16,4 г
протеини 15 г
въглехидрати 35 г
холестерол 186 мг
2 ч.л. зехтин
1 ч.л. червен винен оцет
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. киноа
1 ч.ч. домати наполовина
1/2 ч.ч. червен боб от консерва
2 с.л. кориандър на ситно
2 големи яйца
1/2 авокадо на тънко
1 За да направите дресинга, разбийте 1 1/2 ч.л. зехтин, оцета и солта. Смесете киноата, доматите, боба, кориандъра и овкусете с щипка сол. Разбъркайте внимателно и разделете сместа между две купички.
2 Загрейте тиган с незалепващо покритие на средна температура. Прибавете остатъка от зехтина. Сложете яйцата едно по едно. Покрийте с капак и гответе 2-3 мин, или докато белтъците се втвърдят, но жълтъците все още са рохки.
3 Поръсете с дресинга киноата, отгоре поставете по едно яйце и авокадо. Гарнирайте с кориандър и сервирайте.
Коментари (0)
Вашият коментар