5. Ядки и семена
Ядките и семената са едни от най-добрите храни с борбата с умората, а и с глада. Чрез тяхната консумация си набавяме важни хранителни вещества като витамини, магнезий, селен, фолиева киселина, мед, фибри. Най-добре ги хапвайте сурови, предварително накиснати във вода.
Супер енергизиращи барчета
Използвайте за основа на барчетата овесени ядки.
Добавете към тях счукани на едро сурови ядки по избор и семена – български орех, бразилски орех, лешници, бадеми, ленено семе, конопено семе, чиа и т.н.
Слепете ги със смлени фурми, мед, кленов сироп, фъстъчено масло.
Овкусете допълнително със сушени плодове на ситно, смлени какаови зърна, кокос и т.н.
Начин на приготвяне:
1 Смесете овесените ядки заедно с ядките и семената и ги запечете във фурната за не повече от 10 минути, поляти със зехтин.
2 Докато изстиват, затоплете меда и хубаво го объркайте с фурмите, кленовия сироп или фъстъченото масло, тоест със „слепващите“ агенти.
3 Съберете двете смеси, добре ги смесете и ги разстилете върху хартия за печене върху голяма тава.
4 В много слаба фурна изсушете „тестото“ за около час, а след като изстине, го нарежете във формата на барчета и изстудете в хладилника за кратко.
Това е принципът на барчетата – вие може да изберете как да ги направите според продуктите, които обичате и с които разполагате.
6. Яйца
Те са богати на аминокиселини и основно на левцин, който стимулира протеиновия синтез в мускулите ни. Освен това са богати на витамини от групата В, необходими при производството на енергия.
Яйчено къри
Необходими съставки
2 с.л. кокосово масло
1 ч.л. синапени семена
2 цели карамфила
1 канела
3 зелени кардамонови шушулки, напукани
1 глава лук, ситно нарязан
4-5 скилидки чесън на ситно
1 с.л. фино смлян джинджифил
2 люти чушки на много ситно
1 ч.л. гарам масала
1 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. куркума
1/4 ч.л. смлени семена от копър
8 къри листа (по избор)
1/4 ч.л. чили на прах
3 зрели домати, нарязани на ситно
2 с.л. кетчуп
1 кутия кокосово мляко
1 ч.л. сол
6 твърдо сварени яйца, цели или на половинки
2 супени лъжици нарязан кориандър
Начин на приготвяне:
1 Загрейте кокосовото масло в тенджера на средно висока температура и запържете леко синапените семена, карамфила, канелата и кардамона, за да си пуснат ароматите. Внимавайте да не ги изгорите.
2 Добавете лука и запържете 6-7 минути. Ред е на чесъна, джинджифила, чили чушките, гарам масалата, кориандъра, куркумата, смлените семена от копър, къри листата и чилито на прах. Гответе 2 минути.
3 Добавете доматите и кетчупа и гответе още 4-5 минути, като разбърквате често.
4 Изсипете кокосовото мляко заедно със сол и оставете да заври. Намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри под похлупак за 20 минути, като разбърквате от време на време.
5 Внимателно добавете яйцата и оставете да къкри още 3-4 минути.
Сервирайте с пресен кориандър, ориз, наан или друго.
7. Банани
Фруктовата захар от бананите влиза в кръвния поток малко по-бързо отколкото при други плодове. Затова те са един от най-бързите начини да се енергизираме. Освен това са чудесен източник на калий, фибри, витамини и перфектното количество въглехидрати, които осигуряват този голям тласък на естествената енергия.
8. Чиа
В превод „чиа“ означава „сила“. Тези миниатюрни семена са пълни с витамини, омега-3 мастни киселини, минерали, фибри.
Според едно проучване сред атлети яденето на семена от чиа предлага толкова енергия, колкото и въглехидратните спортни напитки.
Закуска за 1 минута
Необходими продукти:
1 плоска питка (най-добре пълнозърнеста)
1 банан
1 круша на парченца
2 с.л. фъстъчено масло
1 ч.л. семена от чиа
1/2 чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне:
1 Затоплете питката на тиган или в микровълновата печка.
2 Намажете я с фъстъченото масло, след това сложете върху нея банана и крушата. Поръсете с чиа и канела и загънете.
Може да сервирате с други сезонни плодове по избор и с топка сметана.
За още полезна информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве".
В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.
Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.
От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.
В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.
От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а ре
Коментари (0)
Вашият коментар