СВИНСКИ ГЮВЕЧ
Продукти:
400 г свински джолан
400 г свински бут
1 глава чесън
2 дафинови листа
4 картофа
2 глави жълто цвекло
4 моркова
2 лилави моркова
400 г белени домати от консерва
2 глави бял лук
1 глава кромид лук
1 алабаш
200 г бамя
200 г зелен фасул
1/2 патладжан
2 ч.л. морска сол
чубрица на вкус
1 с.л. червен пипер
1 с.л. смлян кимион
1 с.л. кафява захар
щипка пушена сол
400 мл червено вино
150 г масло
100 мл олио
прясно смлян черен пипер на вкус
6 стръка мащерка
? връзка магданоз
За пяната:
250 мл сос от гювеча
1 с.л. лецитин
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на едри парчета. Поръсете го със сол и черен пипер. Загрейте добре тиган и сипете малко олио в него. Добавете дафиновите листа, кимиона, джоджена, кафявата захар и разрязаната на две небелена глава чесън. Поставете и парчетата месо. Поръсете с червен пипер и запечатайте месото от всички страни. Прехвърлете месото в глинения съд.
2. В същия тиган сипете доматите, обелените и нарязани на четвъртини глави лук и бамята. Разбъркайте, поръсете с малко пушена сол и оставете да се готви 10 минути.
3. Всички останали почистени зеленчуци нарежете на едри парчета и сложете направо в глинения съд за печене. Добавете съдържанието на тигана, още 50 мл олио и червеното вино. Отгоре поставете стръкове мащерка и магданоз и маслото, начупено на бучки. Захлупете гювеча и гответе в предварително загрята фурна на 170 градуса 4-5 часа. Месото трябва да се разпада.
4. За пяната пресипете в тенджерка от соса от гювеча и го загрейте до кипване. Поръсете лецитина върху соса, разбъркайте и дръпнете от огъня. С помощта на пасатор, поставен под ъгъл, разбийте до получаването на пяна с балончета.
5. Сервирайте няколко парчета месо, заобиколени от различни видове зеленчуци. Украсете с пяна от соса и свежи листни зеленчуци.
Коментари (0)
Вашият коментар