Има толкова много продукти, които притежават полезни свойства, за които не знаем. Например семката от авокадото. Колко пъти сме я изхвърляли?
Полезни свойства
Семката на авокадото притежава антибактериални и антигъбични свойства. Това означава, че може да неутрализира различни вредни микроорганизми. Освен това съдържа сапонини, които засилват метаболизма и помагат на тялото да се отърве от лошия холестерол. В нея се съдържат калций, магнезий и витамин С.
Как да приготвите семката?
Първо трябва да обелите кафявата обвивка и да оставите семката да изсъхне.
Може да помогнете на процеса, като я печете около 2 часа на ниска температура. След което обелете и настържете на ренде. Не се препоръчва да ядете прясна семката.
Как да я използваме като козметичен продукт
Благодарение на антибактериалния й ефект семката на авокадото се справя чудесно с акне, мазна коса и пърхот. Тя също има добро влияние върху цвета на кожата и здравето на косата.
Рецепти:
1. Скраб. Смесете настърганата семка с мляно кафе, добавете морска сол и нанесете върху кожата си с нежни движения.
2. Маска за лице. Смесете настърганата семка с прахообразна глина, добавете малко вода и нанесете върху лицето, като избягвате нанасянето в околоочната зона. След 15 минути измийте лицето и нанесете овлажняващ крем.
3. Тоник за коса. Добавете 30 мл вода в тиган с настъргани семки от авокадо. Оставете водата да ври на ниска температура в продължение на 30 минути. Филтрирайте сместа и изплакнете косата с тази вода, след като я измиете.
Как да го използваме като хранителна добавка
Препоръчва се да се консумират семки от авокадо, ако страдате от затлъстяване, атеросклероза или имате проблеми с кръвното налягане. Може да ги ядете и ако имате възпаление (например грип) или храносмилателни нарушения. Настърганите семки обикновено се добавят към салати, глазури и други ястия.
Рецепти:
1. Смути. Блендирайте 2 чаши бадемово мляко, банан, целина, спанак и 1 ч.л. семка от авокадо на прах.
2. Крем-супа. Сварете лука, добавете вътрешността на 1 авокадо и половин литър зеленчуков бульон. Пасирайте готовата супа и сервирайте с настъргана семка от авокадо.
Коментари (0)
Вашият коментар