Коя ви е любимата чуждестранна кухня?
От по-екзотичните, любима ми е тайландската. В нея има богата палитра от вкусове, която се съчетава чудесно - люто, кисело, сладко. Харесвам и индийската.
Какво Ви впечатли от кухнята на различните народи, които сте посетила зад граница?
Не може да не те впечатли кухнята в Италия, във Франция. Там виждаш как хората имат уникална култура на хранене. Те отдавна не ядат боклуци, а държат на качествена храна, която сами приготвят и поднасят с вкус, за да е приятна и за очите.
Коя е любимата Ви подправка?
Много обичам джинджифила и си правя чай от него. Нарязвам парчета джинджифил и го запарвам. Държа на него особено през зимата, когато властват грипни епидемии. С моята професия е ужасно да се разболееш, да ти падне гласът или нещо подобно. Ако човек има проблем с гърлото нека пие чай от джинджифил с мед и лимон. Много помага. Други любими подправки са ми къри, шафран, кориандър и куркума.
Скариди с кокосово мляко по тайландски
Богато на протеини
необходими продукти:
400 г скариди
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1 с. л. джинджифил, на дребно или настърган
1 с. л. сладко къри
1 кутия кокосово мляко
1 с. л. кафява захар
1 малка люта чушка
2 с. л. зехтин
2 дафинови листа
сол
черен пипер
кориандър
начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и чесъна.
2. Настържете или нарежете на дребно джинджифила.
3. Добавете кориандъра и лютата чушка.
4. Всичко това задушете за около 20 мин.
5. След като лукът омекне, добавете кърито, захарта, дафиновия лист и подправките на вкус.
6. Добавете обелените скариди и ги гответе за 2 минути.
7. Залейте с кокосовото мляко и варете 4-5 минути. Когато сместа започне да се сгъстява я свалете от котлона.
Може да сервирате ястието с ориз или оризови нудли и резени лайм.
Пиле по селски
Богато на витамин А
необходими продукти:
1 пиле
100 г червени чушки, печени и белени
2-3 моркова
2 домата, на кубчета или резени
1 лук
вино
3-4 скилидки чесън
начин на приготвяне:
1. Задушете пилето в тенджера под налягане с малко вино.
2. През това време направете същото с морковите и лука и малко зехтин в тиган или касерола.
3. Добавете задушените зеленчуци, доматите и чушките към пилето и гответе за кратко, за да се смесят ароматите и вкусовете. Ястието става по-ароматно, ако чушките се изпекат на котлона преди началото на готвенето.
В морковите се съдържат витамини от групата Б, които спомагат за нормалното функциониране на нервната система.
Коментари (0)
Вашият коментар