Обикновено, когато настъпи грипният сезон, всички ние осъзнаваме, че не поемаме достатъчно витамини и фибри и хукваме да вадим сокоизтисквачките и да правим фрешове всеки ден. Това е чудесно, но се оказва, че да изстискаш един плод може да се случи по няколко начина и по-скоро в няколко вида машини. От вида на сокоизтисквачката зависи качеството и ефекта на фрешовете и ние трябва да го имаме предвид - иначе може да си правим фреш всеки ден и през цялата година, но без особена полезност за здравето.
Като цяло сокоизтисквачките са два вида – центрофужни и нискооборотни. При първите се получава по-воднист сок, с пяна отгоре, който трябва да се консумира веднага, иначе губи от ценните свойства на продуктите. Бавните машини – обратното, запазват най-ценното от плодовете и зеленчуците и може да консумираме сока от тях няколко часа по-късно, ако, разбира се, го съхраняваме в хладилник. Сокът от бавните машини е с по-богат вкус и аромат, по-плътен и обикновено съдържа парченца от плодовете. Той не потъмнява, не образува пяна на повърхността и не се разслоява.
Друго предимство на бавните сокоизтисквачки е, че макар в началото да плащаме повече за машината, парите ни се възстановяват бързо, защото от едно и също количество плодове и зеленчуци добиваме повече сок. Освен това те се оказват по-лесни за разглобяване и миене, което ни гарантира по-дълъг период на експлоатация.
Тествахме една от тези бавни сокоизтисквачки и сме удивени от резултатите. От една страна бавната сокоизстисквачка Panasonic MJ-L500 е невероятно функционална и има дизайн, който не може да остави равнодушен нито един почитател на красивото. Бавната сокоизстисквачка на Panasonic използва мощен нискоскоростен електромотор, с помощта на който бавно смачква продуктите, вместо да ги реже. По този начин намалява излагането им на въздух и висока температура по време на изстискването. Винтът се върти с 45 оборота в минута, за да изстисква съставките, така че хранителните вещества да не се губят от топлината при триене. Уверихме се също така, че сокът не се разслоява с времето.
Това позволява в максимална степен да се запазват полезните хранителни вещества и да се произвежда сок без грубо раздробяване.
И не мислете, че сокоизтисквачката е само за сокове. Ако имате хубава машина като тази, която ние тествахме, може да приготвяте с нея и различни сосове, дресинги и замразени десерти. Ето една идея за такъв десерт:
РОЗОВ РАЙ
(добив прибл. 300 г)
Продукти:
125 г малини
125 г ягоди
4 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Измийте плодовете. Почистете и нарежете на четвъртинки ягодите, след което ги поставете във фризера заедно с малините. Смесете замразените плодове с киселото мляко и изсипете всичко в сокоизстисквачката. Замразете за няколко часа.
Сервирайте с помощта на лъжица за сладолед – може и върху топли палачинки или ябълков пай.