5. Червена маруля с печени чушки
4 порции
10 мин
Разбъркайте добре 3 с.л. зехтин, 1,5 с.л. винен оцет, 1/2 ч.л. горчица на зърна, 1/2 ч.л. мед, малко сол и черен пипер. Прибавете накъсаната на едро маруля, 1/2 ч.ч. нарязани печени червени чушки и 2 с.л. каперси. Поръсете с 60 г настъргано твърдо сирене.
6. Маруля с ябълки и суджук
4 порции
15 мин
Загрейте 1 ч.л. зехтин и запечете в тиган 120 г нарязан на ситно суджук за 4 мин. Разбъркайте в купа 3 с.л. лимонов сок, 3 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Добавете 1 накъсана маруля и 1/2 нарязана малка ябълка. Поръсете с 60 г настърган кашкавал.
7. Маруля, авокадо и синьо сирене
4 порции
15 мин
Запечете в предварително загрята фурна ? ч.ч. нарязани бадеми за 3–4 мин. Смесете в купа 3 с.л. зехтин, 2 с.л. винен оцет, 1/2 ч.л. горчица, 1/2 ч.л. мед, поръсете със сол. Прибавете 1 накъсана маруля, 1 нарязано на кубчета авокадо и 1/2 ч.ч. синьо сирене. Отгоре сложете бадемите.
8. Маруля, репички и кедрови ядки
4 порции
15 мин
Запечете до златисто 1/2 ч.ч. кедрови ядки (за 6–7 мин). Направете дресинг от 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. нарязан копър, малко сол и черен пипер. Нарежете 6 репички и 1 маруля, смесете с кедровите ядки и полейте с дресинга.
9. Салата с мариновани зеленчуци
4 порции
10 мин
Направете предварително марината, като смесите 50 мл зехтин, 50 мл балсамико, 1 ч.л. розмарин, 1 счукана скилидка чесън. Натопете в нея 3 малки домата, 1 чушка и 1 малка глава червен лук и оставете за около час. В купа смесете 3 с.л. зехтин, 1 с.л. пресен лимонов сок, сол и черен пипер. Добавете 1 накъсана маруля и отцедените мариновани зеленчуци и разбъркайте.
10. Салата със спанак, бекон и крутони
4 порции
20 мин
Запечете за 10–12 мин във фурната 4 резена бекон и 4 филии хляб. Оставете да се охладят и ги нарежете на кубчета. Направете дресинг от 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. пресен лук, малко сол и черен пипер. Сложете в купа 3 ч.л. маруля, 3 ч.ч. спанак и 1/2 нарязана краставица. Полейте с дресинга и поръсете с бекона и крутоните.
Винаги накисвайте марулята във вода, за да премахнете нитратите, а преди да я накъсате или нарежете, я подсушете добре.
Коментари (0)
Вашият коментар