Някои храни се съчетават перфектно не само по вкус, но когато не приемат заедно, стават по-хранителни и по-здравословни.
засищат глада
Киселото мляко е богато на протеини, а пълнозърнестата закуска -
на фибри. Тази комбинация намалява скоростта, с която храната напуска стомаха, и забавя абсорбирането на захарта в кръвта, така че вие дълго време се чувствате сити.
предпазват от анемия
Яйцата снабдяват организма с желязо, а то предпазва от анемия, от която страдат около 40% от младите жени. Анемията предизвиква умора, слаба концентрация, задъхване. Но тялото има нужда от помощ, за да абсорбира желязото. Голямото количество витамин С, което се съдържа в портокаловия сок, помага на организма да абсорбира 2 или 3 пъти повече желязо от яйцата.
понижават кръвното налягане
Бананите съдържат малко натрий и много калий и са чудесно средство за намаляване на кръвното налягане. Но клинично изпитване доказва, че при хора, които консумират 8-10 порции плодове и зеленчуци всеки ден, кръвното се снижава по-бързо, особено ако към тях се добавят нискомаслени млечни продукти като нискомаслен яйчен крем.
за профилактика на рак
От всички меса печеното свинско е най-добрият източник на селен, докато кръстоцветните зеленчуци като брюкселско зеле, броколи и зеле съдържат много голямо количество антиоксидант, наречен сулфорафан. Според учените, когато ги комбинирате, тези храни стават 13 пъти по-ефективни в превенцията на рака.
Розмаринът съдържа съставки като розмаринова киселина, карнозол, карнозна киселина, които заедно намаляват образуването на вещества в месото, предизвикващи рак, с 92%, особено ако то е приготвено при висока температура и е препечено.
пазят от сърдечни заболявания
Овесените ядки съдържат разтворими фибри, които свалят нивото на холестерола, и антиоксиданти, които намаляват вредите, нанесени от свободните радикали, както и риска от сърдечни заболявания. Но когато овесените ядки се комбинират с витамин С, който се съдържа в изобилие в горските плодове, ефектът им е два пъти по-дълъг.
предпазват от образуване на кръвни съсиреци
Италиански учени са открили, че когато катехинът в шоколада и кверцетинът в ягодите се комбинират, предпазват от образуване на кръвни съсиреци. Тази комбинация е важна за предпазване и от сърдечни удари. Но поотделно продуктите нямат тези ефекти.
-----
срещу рак и сърдечни заболявания
Известно е, че салатата, в която присъстват червени или оранжеви зеленчуци, е богата на каротеноиди (ликопен и бета каротин), които борят рака. Проблемът е, че организмът трудно ги абсорбира. Но когато салатата е подправена с мазнина - например с френски дресинг (олио, оцет, горчица), тялото ги усвоява по-пълноценно.Това важи и за всички мастноразтворими витамини.
Зеленият и черният чай съдържат флавоноид, наречен катехин, който поддържа сърцето здраво и предпазва от някои видове рак. Но по-голямата част от него се разгражда и изхвърля при храносмилането. Учените са установили, че когато се добави лимонов сок към чая, той спира разграждането на катехина и 80% от него остават в организма.
Коментари (0)
Вашият коментар