Киселомлечни продукти. Особено препоръчителни са тези с живи бактерии. Те съдържат интерферони (играят важна роля в имунния отговор на тялото към чужди патогени – особено вируси и ракови клетки) и метионин (мощен антиоксидант, подобрява храносмилането, понижава риска от рак на панкреаса).
Зелен чай – най-доброто средства за извеждане на вредните вещества от организма.
Пъдпъдъчи яйца. Те са един от най-сигурните начини за повишаване на имунитета. Съдържат пет пъти повече фосфор, калий и желязо от обикновените яйца. Някои лекари препоръчват всеки ден в продължение на 2 – 3 месеца да се дава на децата по едно яйце от пъдпъдък за подобряване съпротивителните сили на организма. Освен че подсилват имунната система, те тонизират при умора, лекуват главоболие, подобряват дейността на храносмилателната система.
Особено полезно: Колкото е възможно по-често включвайте в менюто си броколи, моркови, млечни продукти, ягоди, киви, сьомга, кедрови ядки, зехтин, пуешко месо, цитрусови плодове. Консумирайте колкото се може повече зеленчуци. Добавяйте към ястията магданоз, копър, целина (листа и корени). Забележителен е ефектът от постоянната употреба на тиквички и тиква.
Пробиотици. Лекарите съветват да се ядат повече продукти, които увеличават количеството на полезните бактерии в организма. Сред най-известните продукти – пробиотици са лук, праз лук, чесън, ябълки, банани.
Дарове от природата. Има натурални природни средства, които повишават имунитета: ехинацея, женшен, женско биле, лимонена трева, котешки нокът, алое вера.
Вода. Знаете ли, че една от най-честите причини за простудни и инфекциозни заболявания е недостатъчната консумация на обикновена питейна вода? Причината е, че при намалено количество на вода в организма се затруднява нормалната работа на бъбреците и част от техните задължения се поемат от черния дроб. Пиенето на вода облекчава бъбреците и черния дроб, което от своя страна контролира функциите на имунната система. Липсата на влага може да окаже ефект и върху лигавицата на носоглътката, която е първата естествена бариера срещу инфекции.
Продукти – антибиотици. Има храни, които притежават способността директно, без участието на имунната система, да убиват микробите. Малините, френското грозде, ябълките, боровинките, крушите, нарът, сливите, хрянът, ряпата, лукът, чесънът, цвеклото, зелето, морковите, целината, чушките – всички те са забележителни природни антибиотици.
Коментари (0)
Вашият коментар