Яйцата са перфектната храна, защото съдържат чудесни съотношения между белтъчини и мазнини, които са необходими на тялото. Яйчният белтък е един от най-бързо и лесно усвоимите от тялото, а жълтъкът си е истинска суперхрана – нищо, че масово го набеждават за вреден.
Каква салата, богата на белтъчини, ще ни препоръчате?
За мен думата салата не се ограничава до няколко листа зелена салата и парче авокадо. Салатата може да е едно пълноценно хранене и да съдържа всички макронутриенти, в подходящи пропорции. Една от любимите ми салати е моркови, цвекло, копър, варено яйце, 2-3 с.л. нахут, ? авокадо и няколко натрошени ореха. Разбира се, може да се добави дресинг от балсамов оцет, 1 ч.л. горчица и 1 с.л. домашно кисело мляко.
Друг вариант е салатата „Какво не сложих”, както аз я наричам – айсберг, 2-3 чери домата, 1/3 краставица, 1 яйце, риба тон, ? авокадо, няколко парченца манго (за вкус), 2-3 маслини, сушен домат и отново балсамов оцет, малко зехтин и за поръсване сусам.
Полезна или вредна е Диетата на Дюкан?
Тялото има нужда от мазнини и въглехидрати, за да функционира. От гледна точка на биохимията, когато махаш макронутриенти или микронутриенти, тогава и определени реакции не може да протичат правилно. Подобна диета може да бъде полезна, ако е преход от боклучаво хранене, към хранене, което акцентира на качеството на храната. Но за мен верният път не е в това да се следват краткосрочни диети.
За или против приема на мляко и млечни продукти сте?
Мисля, че трябва да се набляга на ферментиралите млечни продукти като кисело мляко, кефир и сирене. Да се консумират в едно или максимум две от храненията и да не бъдат добавка към всяко хранене. Има хора, които имат непоносимост към лактозата, но обикновено проблемът е именно към прясно мляко, кашкавал и т.н., защото при технологичната обработка на кашкавала, например, няма ферментация, а само пресичане, и хора с проблеми, не могат да усвояват лактозата.
Полезни ли са протеиновите барове, които са модни в последно време?
Не съм привърженик на протеиновите барове. Обичам истинската храна – тази, която си набавяш и приготвяш сам. Протеиновите барове имат колкото протеин, толкова и въглехидрати и не е много ясно точно от какви източници. Човек може да си направи домашен протеинов бар и тогава да си го яде с удоволствие.
Във всеки брой на списание "Рецепти за здраве" може да прочетете мнението на водещ специалист по хранене по всички въпроси, които засягат здравето и добрата ни форма.
Коментари (0)
Вашият коментар