С шунка и чесън
15 мин/ 2 порции
Сварете предварително в подсолена вода 3 картофа, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Смачкайте 2 скилидки чесън и ги разбъркайте с 2–3 с.л. сметана. Поръсете с малко сол и черен пипер. Нарежете на кубчета 150 г шунка, прибавете към картофите, полейте със соса, поръсете с магданоз или копър на ситно и разбъркайте.
С гъби
20 мин/ 6 порции
Сварете предварително 3 големи картофа и 3–4 яйца и ги обелете. Настържете ги на ренде. Нарежете 250–300 г гъби и 1 глава лук и ги задушете леко в растителна мазнина. Разбъркайте картофите и яйцата с няколко лъжици домашна майонеза. Прибавете лука, гъбите и 3–4 кисели краставички на кубчета. Поръсете със сол, черен пипер, зелен лук и копър на ситно и разбъркайте. Преди сервиране оставете поне за час в хладилник.
По селски
20 мин/ 6 порции
Предварително сварете, обелете и нарежете на едро 8 картофа. Отцедете 250 г мариновани гъби и ако е необходимо ги нарежете. Нарежете 1 глава лук на полумесеци (по желание може предварително да го мариновате за час в смес от оцет и вода в съотношение 1:1). Нарежете на дребно няколко стръка зелен лук. Смесете всички продукти, подправете със зехтин, малко сол и черен пипер и разбъркайте.
Със сьомга и кисели краставички
15 мин/ 2 порции
Сварете предварително в подсолена вода 3 картофа, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Нарежете на ивици 50–70 г пушена сьомга. Направете дресинг от 1 ч.л. дижонска горчица, 2 с.л. зехтин и 1 ч.л. лимонов сок. Разбъркайте продуктите, добавете 4–5 малки кисели краставички на ситно, полейте със соса и разбъркайте. Преди понасяне поръсете с копър на ситно.
С майонеза и къри
25 мин/ 8 порции
Предварително сварете в подсолена вода около 1 кг картофи, облете ги и ги нарежете на едри кубчета. Загрейте 1 с.л. растително масло и сложете 1 с.л. синапено семе. След малко добавете 1 глава нарязан лук и 1 с.л. паста къри. Гответе 2 мин, като бъркате постоянно. Прехвърлете в купа, прибавете 200 г кисело мляко и 4 с.л. майонеза (най-добре домашна). Поръсете с малко сол и черен пипер. Добавете картофите, 1–2 стръка целина на тънки ивици и 1 малка връзка зелен лук на ситно. Разбъркайте и сложете в хладилник преди сервиране.
С яйца и бекон
20 мин/ 3 порции
Предварително сварете, обелете и нарежете 500 г картофи и 3–4 яйца. Нарежете и запечете леко на сух тиган 150 г бекон. Нарежете 1 глава червен или бял лук. Сложете в чиния или в купа няколко листа зелена салата и сложете отгоре картофите, яйцата, лука и бекона. Подправете със сол, черен пипер и зехтин и сервирайте.
Коментари (0)
Вашият коментар