Необходими продукти:
1 голяма глава лук, 200 г зелен фасул, 1 малка глава алабаш, 200 г броколи,, 2 домата, 2 с.л. олио, 300 г ориз, 2 кубчета зеленчуков бульон в 1,3 л вода, 150 мл сметана, сол, млян черен пипер, 20 г масло,80 г настъргано сирене пармезан.
Начин на приготвяне:
1. Лука се нарязва на ситно. Зеленият фасул се нарязва на парчета с дължина около 2 см, алабаша се нарязва на кубчета. Броколите се разделят на розички. Доматите се попарват, обелват и нарязват на малки кубчета.
2. Лукът се задушава в олиото до прозрачност. Добавя се ориза и се запържва докато зърната станат прозрачни.
3. Залива се с 1/3 от бульона и се кипва. Захлупва се и се вари 10 мин на много тих огън.
4. Долива се още малко от бульона, добавят се зеленчуците и се разбърква. Вари се без капак 20-30 минути като постоянно се азбърква. Добавя се постепенно останалия бульон и сметаната. Ризотото е готово когато оризът е поелцялата течност и е омекнал.
5. Посолява се, добавя се черен пипер, маслото и сиренето е се разбърква с бързи движения.
По желание сервирайте с пиле.
Коментари (0)
Вашият коментар