Напишете дума/думи за търсене

Брюкселско зеле в кашкавален сос

Необходими продукти:

750 г брюкселско зеле, 1 глава лук, 20 г масло, половин кубче зеленчуков бульон разтворено в 150 мл вода, 100 г кремсирене, 50 г настърган кашкавал,8 с.л. прясно мляко, 1 връзка магданоз, сол, млян бял пипер.

Начин на приготвяне:

1. Измиваме брюкселското зеле, сваляме външните увехнали листа и отрязваме стъблото. Обелваме и нарязваме лука.

2. Запържваме лука в маслото до прозрачно. Добавяме зелето и задушаваме няколко минути. Заливаме с бульона, захлупваме и варим на среден огън 12-15 минути. Следим да не омекне прекомерно.

3. Разбъркваме добре кремсиренето, настъргания кашкавал и млякото. Заливаме зелето със сместа и разбъркваме.

4. Измиваме и подсушаваме връзката магданоз. Отделяме листенцата, нарязваме на ситно, разбъркваме със зелето. Солим, наръсваме с черен пипер и се сервира.

Яхнията от брюкселско зеле, поднесена с картофи е отлично вегетарианско ястие. Великолепна гарнитура за пържени меса.

Брюкселското зеле съдържа много витамин К, който помага за по-доброто кръвосъсирване и стимулира обмяната на веществата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X