Необходими продукти:
1 кг брашно
2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сода за хляб
2 ч. ч. вода
сусам за подправка (по желание).
Начин на приготвяне:
1. Маята се размива в малко хладка вода. Добавят се солта, брашното, содата, водата и се замесва тесто, което да не бъде много твърдо или много меко. След като хлябът е омесен, се оставя да втасва около час.
2. В тестото се пъха паричка, увита в станиол и питката се пече в намазнена и набрашнена тава до златисто. Фурната трябва да е затоплена до 200 градуса.
3. След като е готова, се поръсва с вода и се увива в памучна кърпа да омекне.
На Бъдни вечер питката първа се разчупва. На когото се падне парата, той ще е здрав и късметлия през цялата година.
Коментари (0)
Вашият коментар