Напишете дума/думи за търсене

Седмично меню за добро зрение

Офталмолозите твърдят, че сред факторите, влияещи на остротата на зрението, храненето е вторият по значимост след наследствеността. За очите е особено вредно предозирането със сладко, мазнини и брашно. Ако искате да поддържате зрението си в добра форма и дори да го подобрите, важно е да консумирате продукти, които съдържат лутеин, цинк, омега-3 мастни киселини, витамини А, Е и С. Яжте поне два зеленчука, един плод или шепа горски плодове на всяко хранене. Колкото по-ярък е цветът им (червен, зелен, оранжев, жълт, лилав), толкова по-богати на лутеин и витамини са те. Излишъкът от натрий повишава риска от катаракта, затова ограничете солта, колбасите и маринованата и пушената риба до минимум. Леката термична обработка помага лутеинът да се усвои по-лесно, като изключение от това правило са храните, богати на витамин С. Пийте не по-малко от 4-6 чаши вода на ден и ограничете обезводняващите напитки с кофеин – кафе, черен чай, кола. Водата овлажнява очите и намалява раздразненията. Предлагаме ви седмично меню за остро зрение.

Ден 1

Закуска: Омлет от две яйца с домати и босилек, поръсен със сусам и прясно смляно ленено семе, купичка боровинки.

Обяд: 300 г телешки дроб, зелена салата, поръсена със сурови тиквени семки, 1 киви.

Вечеря: Салата от пресен спанак с дресинг от кисело мляко, 200 г сьомга на скара, 1 портокал

Ден 2

Закуска: половин кофичка кисело мляко с мюсли, 1 купичка грозде.

Обяд: 300 г зрял боб на фурна, салата от домати, подправена с ленено масло, шепа орехи, 1 портокал.

Вечеря: 2 пресни чушки, пълнени с извара, 2 филийки пълнозърнест хляб, 200 г диня.

Ден 3

Закуска: половин кофичка кисело мляко с овесени ядки и пресни боровинки.

Обяд: Салата от половин намачкано авокадо, нарязан на ситни кубчета пресен домат и лук, подправена с ленено масло, 300 г спанак, готвен на пара, 2 моркова, 1 портокал.

Вечеря: 300 г зелен фасул, приготвен на пара и леко запечен, салата от домати със сирене, подправена със зехтин, 1 киви.

Ден 4

Закуска: Бъркани яйца със сирене, шепа боровинки с 1/3 кофичка кисело мляко и прясно смяло ленено семе.

Обяд: Салата от прясно зеле и моркови, подправена с ленено масло, 300 г леща, 200 г диня, шепа сурови бадеми.

Вечеря: Салата от пресен спанак, подправена със зехтин и кисело мляко, 200 г тиква на фурна, 1 портокал.

Ден 5

Закуска: 300 г плодова салата от плодове по избор: грозде, пъпеш, диня, папая, манго, киви.

Обяд: Салата от моркови, подправена със зехтин и поръсена със сурови слънчогледови семки, 300 г броколи на фурна, шепа горски плодове.

Вечеря: Зелена салата с добавка от половин авокадо, 1 краставица и 3-4 натрошени ореха, 200 г печени на фурна картофи, поръсени със сирене, 1 портокал.

Ден 6

Закуска: 2 варени яйца, 20 г сирене, филийка пълнозърнест хляб, 1 морков, 1 киви.

Обяд: Салата от домати и маруля, 200 грама риба на скара (сьомга, скумрия, херинга), 1 портокал.

Вечеря: 300 г брюкселско зеле на пара, поръсено с кашкавал, салата от моркови, подправена с ленено масло и поръсена със сурови тиквени семки, шепа боровинки.

Ден 7

Закуска: Половин кофичка кисело мляко с овесени ядки и шепа горски плодове.

Обяд: 300 г гъби, задушени в масло, салата от домати, чушки и натрошено сирене, подправена със зехтин, шепа орехи, 1 киви.

Вечеря: 1 варено яйце, 200 г тиквички на скара, 1 чушка, 1 портокал.

За още практични съвети, вкусни рецепти и разговори със специалисти търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X