Венсан Вале (27 г.) е господарят на шоколада. Младият французин надви колеги от 19 страни в световния финал, провеждащ се на всеки две години, през които върви подборът на национално и регионално ниво. Втори на 21-вия салон на шоколада в Париж е японецът Хисаши Онобаяши, а трети - белгиецът Мариин Кьоертжанс. В първите два дни на конкурса участват и 20-те финалисти, а в третия десетимата най-добри след първия кръг. Тази година темата бе “Вдъхновени от природата”, а кандидатите за световна слава трябваше да изработят различни изделия с шоколад, включително пралини, трюфели, сладкиш, сладък Snack on the go, скулптура от шоколад, както и артистично произведение в клетка. Сред основните продукти, които участниците трябваше да използват, бяха шоколадите на “Cacao Barry” - компания, създадена през далечната 1824 г. във Франция и превърнала се в еталон за качество сред професионалистите. В крайна сметка със задачата най-добре се справи именно Вале, защото показа постоянство във всички фази и не направи компромис с качеството. Според президента на журито Мишел Перюшон Вале е вдигнал много високо летвата по отношение на иновациите и креативността. Самият Перюшон е носител на множество награди и признат за един от най-добрите сладкари за последните десетиления. Неговите преки помощници бяха Кристоф Морел, който оценяваше артистичната страна на изработените изделия и Хано Сагер, отговарящ за вкусовите качества на творенията. Майстори на шоколада от още 15 страни журираха участниците.
Любопитното е, че сред тях през тази година имаше само две жени - от Германия и Швейцария, както и че Вале е едва първият французин шампион на Салона на шоколада. Със сигурност оттук нататък за него се отварят много врати, но и много ангажименти, в които ще трябва да доказва, че титлата му не е случайна. Голяма заслуга за нея имаше скулптурата, която той изработи - на жена с глава на котка и кожа като на зебра с височина 1,70 м, както и клетката, в която постави сътворени от различни видове шоколад птици, две водни кончета, жаба и водна лилия.
Венсан работи в сладкарница в град Англе в югозападната част на Франция недалеч от границата с Испания, но не е ясно дали няма да получи по-добро предложение. А пътят му към върха изглежда предопределен от ранно детство. От 6-годишен се върти в кухнята на ресторант “Вила Дилекта” в Ле Сабл д’Олон на западното френско крайбрежие. Заведението е на баща му Жан-Паскал и има една звезда от “Мишлен”. А когато малко по-късно момчето проявява интерес към сладкишите и шоколада, минава стажове при едни от най-добрите в занаята. И така до сегашната победа.
Коментари (0)
Вашият коментар