Напишете дума/думи за търсене

Пиле с лимон и артишок

Необходими продукти:

1 малко цяло пиле

5 с.л. зехтин

4 стръка мащерка

1 ч.л. сумак

1 лимон

1 консервиран лимон

сок от 1 лимон

2 скилидки чесън

2-3 пресни артишока или замразени сърцевини от артишок

500 г картофи

150 г зелени маслини без костилки

2 скилидки чесън

сол и черен пипер

магданоз

Начин на приготвяне:

1 Разрежете пилето по гръбначната кост и го разтворете. Поставете го в дълбока чиния с кожата нагоре и го поръсете със сол и сумак. Нарежете на ситно консервирания лимон и обелените скилидки чесън и ги поръсете върху пилето. Нарежете на едро стръковете мащерка и ги разпръснете върху месото. Поръсете с малко лимонов сок и оставете пилето да се маринова от 10 минути до 2 часа.

2 Обелете артишока, докато остане сърцевината му. Поръсете я с лимонов сок, за да не почернее. Нарежете сърцевината на парчета. Нарежете картофите на парчета, а зелените маслини и обелените скилидки чесън оставете цели.

3 Загрейте дълбок тиган и сипете зехтин в него. Запържете пилето откъм кожата до тъмнозлатисто. Извадете го. Сипете зеленчуците, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете още зехтин. Върнете пилето върху зеленчуците.

4 Поставете съда в предварително загрята фурна на 220? и печете 20 минути.

5 Поръсете ястието с нарязан на ситно магданоз и лимонов сок.

Източник: списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X