Необходими продукти:
1 малко цяло пиле
5 с.л. зехтин
4 стръка мащерка
1 ч.л. сумак
1 лимон
1 консервиран лимон
сок от 1 лимон
2 скилидки чесън
2-3 пресни артишока или замразени сърцевини от артишок
500 г картофи
150 г зелени маслини без костилки
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
1 Разрежете пилето по гръбначната кост и го разтворете. Поставете го в дълбока чиния с кожата нагоре и го поръсете със сол и сумак. Нарежете на ситно консервирания лимон и обелените скилидки чесън и ги поръсете върху пилето. Нарежете на едро стръковете мащерка и ги разпръснете върху месото. Поръсете с малко лимонов сок и оставете пилето да се маринова от 10 минути до 2 часа.
2 Обелете артишока, докато остане сърцевината му. Поръсете я с лимонов сок, за да не почернее. Нарежете сърцевината на парчета. Нарежете картофите на парчета, а зелените маслини и обелените скилидки чесън оставете цели.
3 Загрейте дълбок тиган и сипете зехтин в него. Запържете пилето откъм кожата до тъмнозлатисто. Извадете го. Сипете зеленчуците, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете още зехтин. Върнете пилето върху зеленчуците.
4 Поставете съда в предварително загрята фурна на 220? и печете 20 минути.
5 Поръсете ястието с нарязан на ситно магданоз и лимонов сок.
Източник: списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар