Напишете дума/думи за търсене

Султан кебап

Необходими продукти: 

8 кори за баница, 500 г пилешко месо, 1 морков, 2 глави лук, 1 патладжан, 2 с.л. доматено пюре, 3 с.л. олио, щипка захар, кимион, черен пипер, сол, мащерка, магданоз, целина

За бешамела: 2 с.л. брашно, 50 г масло, 2-3 с.л. олио, кимион, черен пипер, скилидка чесън, 250 мл прясно мляко или сметана, 100 мл вода, кашкавал за настъргване

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета. Посоляваме ги, за да се отцеди горчивата вода. Нарязваме пилешкото на кубчета и го подправяме със сол, черен пипер и кимион. Нарязваме лука и морковите.

Задушаваме лука, морковите и изцедените патладжани в три 3 с.л. олио. Добавяме и нарязаното месо. Задушаваме всичко около 10-15 мин на слаб огън и след това добавяме доматеното пюре, зелените подправки, захарта, сол, кимион и черен пипер на вкус.

Слагаме в подходящ съд маслото, олиото и подправките. Когато започне да се пържи, добавяме брашното и запържваме. Прибавяме млякото и водата и разбъркваме. Накрая настъргваме чесъна.

Вземаме една купичка, покриваме я с 2 листа кори за баница, напълваме с плънка и загръщаме с краищата. Обръщаме купичката в намаслена тава и получаваме малка топка. Това се повтаря още 3 пъти. Заливаме с бешамела, настъргваме кашкавал и печем на 200 градуса до златисто.

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Мария Ташева изпраща интересна рецепта за турски специалитет с кори за баница, пилешко и сос бешамел. Идеята за нея взела от блога на Теодора Титова “Домашни вкусотии”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X