Необходими продукти:
3 кг зрели смокини
1,5 кг захар
1 ч.ч. вода
1 пълна ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Отрязваме дръжките на смокините и ги измиваме в гевгир. По-едрите разрязваме на две половини.
Засипваме ги в дълбока тенджера със захарта и ги оставяме да престоят една нощ. Захарта се разтопява и смокините пускат сок.
Прехвърляме ги в дълбока тава за печене и с чаша обираме сиропа от тенджерата. Доливаме го при смокините и печем на 180 градуса около 1,5 часа. По време на печенето от време на време внимателно разбъркваме. Три минути преди края добавяме лимонтузуто и разбъркваме.
Насипваме сладкото в сухи и затоплени бурканчета, затваряме ги, обръщаме с капачката надолу. Така престояват една нощ. Не се стерилизират.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Тъй като си имаме смокиново дърво в двора в Монтана, почти всяко лято си приготвям и сладко от смокини, което после раздавам на приятели”, пише ни Жана Стоянова и изпраща рецептата, за да го опитате и вие.
Коментари (0)
Вашият коментар