От една страна, много е важно да си изградите навика да рециклирате, за да защитите околната среда. От друга страна, едно нещо, което определено не трябва да правите, е да използвате повторно пластмасови бутилки.
В зависимост от материала, използван за направата на бутилката, може да бъде вредно за вашето здраве да я използвате след срока на годност, отпечатан върху нея.
Една трета от марките съдържат бактериални или канцерогенни химически замърсители. Толкова много, че откритите нива на канцерогени надвишават дори индустриалните стандарти.
Пластмасовите бутилки могат да отделят опасни химикали
Пластмасовите бутилки не са толкова безобидни, колкото може би си мислите, тъй като те могат да отделят опасни химикали в зависимост от материала, от който са направени. Ето защо е важно да обърнете внимание на специалните символи, намиращи се на дъното на бутилките.
Един от тях е триъгълник с число в него според вида на пластмасата, използвана за направата му.
• Бутилките, маркирани с „1" (PET), са безопасни само когато се използват еднократно.
Ако ги изложите на топлина или слънце, те могат да отделят токсични вещества във водата.
• Бъдете внимателни, ако ги видите маркирани с „3" или „7", или с други думи (PVC или PC), защото тези видове пластмаси извличат токсични вещества, които могат да попаднат в храната и водата.
Тези бутилки в крайна сметка могат да причинят опасни заболявания.
• Бутилките, които са подходящи за повторна употреба, са тези, изработени от полиетилен и маркирани с „2" или „4,". По същия начин тези, изработени от
полипропилен и маркирани с „5" и буквите PP.
Тези бутилки са относително безопасни, ако се използват за съхранение на студена вода и ако се дезинфекцират правилно.
Внимавайте за бактерии
Друг аспект, който трябва да имате предвид, когато става въпрос за пластмасови бутилки, са бактериите, които могат да съдържат.
Нивото на бактерии в тези бутилки често надхвърля безопасните количества за тялото.
Ние сме тези, които всъщност създаваме идеалните условия за развитие на микроби, когато вземем бутилка с мръсни ръце и след това я напълним с вода със стайна температура.
И дори не е достатъчно да измиете бутилката. Дори този процес трябва да се извърши правилно, но почти винаги не е така.
След измиване на бутилката може да се разболеете дори от хепатит А.
Капачките са пълни с микроби, които след това влизат в устата. Добър начин да се опитате да се предпазите е като използвате сламка.
Внимавайте как съхранявате бутилките
Не съхранявайте бутилките при твърде високи температури.
Високите температури могат да накарат пластмасата да отдели химикали, които могат да бъдат вредни за тялото.
По същия начин може да бъде опасно да съхранявате вода в гаража, изложена на изгорели газове, пестициди и други химикали, които могат да повлияят на вкуса и миризмата й.
Те могат да произвеждат антимон
Антимонът е токсичен материал, който често се използва при производството на бутилки за вода. Така че колкото по-дълго държите бутилка с вода, толкова повече антимон може да произведе.
Антимонът може да причини гадене, повръщане и диария. Поради това е важно да пиете водата веднага щом я купите и да не я съхранявате твърде дълго.
Коментари (0)
Вашият коментар