Ниските нива на витамин D могат да увеличат риска от развитие на болестта на Паркинсон по-късно в живота, твърдят финландски изследователи.
3000 души са участвали в тяхното проучване, а резултатите от него са публикувани в Archives of Neurology. Изследването установява, че хората с най-ниски нива на слънчевия витамин са изложени на три пъти по-висок риск.
Витамин D може да помага за защитата на нервните клетки, които постепенно се губят от хората с това заболяване.
Болестта на Паркинсон засяга няколко части на мозъка, което води до симптоми като тремор и бавни движения.
30-годишно проучване
Изследователите от Националния институт за здравеопазване и социални грижи на Финландия измерват нивата на витамин D от изследваната група между 1978 и 1980 г., като използват кръвни проби.
След това те проследяват тези хора в продължение на 30 години, за да видят дали са развили болестта на Паркинсон.
Учените установяват, че хората с най-ниски нива на витамин D са три пъти по-склонни да развият Паркинсонова болест в сравнение с групата с най-високи нива на витамин D.
Повечето витамин D се произвеждат от тялото, когато кожата е изложена на слънчева светлина, въпреки че някои идват от храни като мазна риба, мляко или зърнени храни.
С напредване на възрастта обаче кожата им става по-малко способна да произвежда витамин D.
Лекарите знаят от много години, че витамин D помага за усвояването на калций и образуването на кости.
Но сега изследванията показват, че той също играе роля в регулирането на имунната система, както и в развитието на нервната система.
Така че не го подценявайте, особено през студените месеци, когато слънцето е почти бутафорно.
Коментари (0)
Вашият коментар