Напишете дума/думи за търсене

Децата и мръсните думи

„Мамо, тя е кучка!" Сигурно може да си представите какъв ефект е в състояние да предизвика тази реплика, споделена гласно и невъзмутимо на детската пощадка. О, да, ефектът е поразителен – шок, ужас, срам и срам. 4 години старание и възпитание на вятъра за няколко секунди. Иди обяснявай, че за първи път чуваш тази дума от детето си... в семейството така не се говори.

Мръсните думи са като секундното лепило. Втвърдяват се за нула време и се чистят много трудно. Има ги навсякъде, действат безотказно на всякакви интелектуални повърхности и издържат на големи натоварвания. Истината е, че мръсните думи са в обращение и се използват като разменна монета на „любезност" от възрастните без значение от пола, годините и положението в обществото. Но нямат място в невръстната уста.

А са толкова любими
Защото са интонационно интересни и са забранени. Защото правят впечатление на другите, нищо че не е положително. Кратки са, макар и с неясно съдържание за детските главици, изразяват бурно отношение и привличат вниманието на аудиторията. Освен това са от арсенала на „големите и силните". Никой не може да устои на това предизвикателство. Затова го изолирайте, подронете му авторитета, превърнете го в нещо скучно и безинтересно.

Уверете се, че сте разбрали правилно посланието
Децата са особено изобретателни. Понякога не влагат онзи смисъл в изразите, а просто словообразуват. Може да се окаже, че кучка е просто куче в женски род и се отнася за животно, а не за приятелче на детската площадка или пък за майка му.

Далече от ушите, далече от устата
Малчуганите не са виновни за употребата на мръсни думи, сами не ги измислят. Потърсете извора на цветистата реч и по възможност го елиминирайте.

-----
Прегледайте обстойно личния си речник, вслушайте се в разговора зад волана, извадете душата лингвистично на последния скандал с любимия и редактирайте жаргона. Обърнете внимание на филмите, които детето често гледа у дома или извън него. Неприлични изрази има понякога и в книжките за лека нощ. Четете между редовете и отсявайте споменатите „глупаци".

Не глезете, но обръщайте внимание
Ако детето трябва да се моли за вниманието, има вероятност да прибегне и до крайност в методите. В това число до мръсни думи. Мъниците не владеят силата на търпението, не умеят и не искат да изчакват подходящия момент. Не могат да надвият над родителите си. Но могат жестоко да обиждат и да засрамват безпардонно. За тях времето е тук и сега. Не след вечеря, не утре, не през уикенда. Позволявайте им малки победи и им разрешете да са важни, без да стават господари.

Не преекспонирайте
Обезоръжете предизвикателството „мръсни думи", без да се фиксирате прекалено много върху него. Преди да се усетите, може да се окаже, че ви водят за носа по стръмното. Не изпадайте в истерия или в дълги дискусии по темата. Реагирайте и коригирайте детето с дума, подходяща за възрастта, но и за емоцията, която преживява. А след това отклонете вниманието му към по-безопасна територия.

Не замазвайте положението
Обяснете на детето, че мръсните думички не са на почит в семейството. Посъветвайте го как да реагира, когато чуе някоя от тях. И въведете ясни правила, за да няма неразбрали в бъдеще. Ако се налага, използвайте и наказание. Но веднъж въведено, придържайте се към него. Не е необходимо да „миете" устата на детето със сапун за всяка изтървана дума. Вие знаете най-добре кои методи за възпитание работят с вашето дете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X