Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме другите да ни чуят

Говорим с другите всеки ден, но дали чуват гласа ни. Няма никакво значение дали правим презентация пред клиенти, хванала ни е логореята на среща със стар приятел или се опитваме да обясним нещо на колегите си. Защото какъвто и приятен тембър на гласа да имаме, ако не успеем да накараме отсрещния да ни чуе, за никакъв оратор не ставаме.

Когато Маргарет Тачър е на крачка от това да стане министър-председател на Великобритания, започва да посещава специални уроци по дикция, за да подобри ораторското си изкуство. Дори се учи да говори с няколко октави по-надолу, за да може да придобие отличителния си нисък и дрезгав глас, който е описан от политическия коментатор Клайв Джеймс като "котка, която се хлъзга надолу по черна дъска".

Има хора, които те прилепват за себе си, дори да ти говорят за списък с разрешени пестициди, а има и такива, от които и думичка не попиваме, защото по-неинтересно представяне на думите им няма. Как да ни чуят останалите ли?

Като за начало не отмествайте поглед от събеседника си. Гледайте го, докато му обяснявате вашата гледна точка. Ако пък другият се разсейва, започнете изречението с „Искаш ли да знаеш как ми се струват на мен нещата" или „Знаеш ли какво мисля по въпроса".

Ако другите си общуват със смартфоните, докато им говорите, това е сигурен знак, че сте скучни. Някои хора реагират на секундата на казаното от вас, на други им трябва време да ангажирате вниманието им.

Когато говорите с някого, забележете с каква скорост говори той и се опитайте да следвате неговото темпо.
Ако говорите прекалено бавно в компанията на някого, който изстрелва доста думи в минута, то със сигурност ще му оставите място за разсейване. Докато ви чака да изкажете мислите си, други ще занимават съзнанието му.
Ако пък сте като латерна в присъствието на леко флегматичен в изказа индивид, то почти е сигурно, че в някакъв момент ще си говорите сами, защото той ще изключи ушите си, уморен от темпото на думите ви.

Не прекалявайте с увода
Не се опитвайте да залеете с информация, която на вас ви се струва съществена, но разсейва вниманието на другите. Минете на темата, която искате да дискутирате, по-бързо и без моткане. Не бъдете изключително обстоятелствени. Обяснявайте с по-малко думи. Когато кажете нещо сложно, шансът хората да не ви разберат, е огромен. Преди да започнете да говорите, помислете минута какъв подход ще използвате, за да предадете посланието си по простичък начин.

„Прочетете" събеседниците си

Ако говорите на по-голяма група хора, а те блеят през прозореца, пишат съобщения, драскат си нещо по тефтерите, значи имате ораторски проблем. Вместо да увеличите обема на думите, спрете да говорите. Задайте въпрос, намерете начин да разберете, ако трябва с налучкване, какво би било интересно на аудиторията. Освен това много е важно дали вашата публика е правилната за това, което искате да споделите. Ако искате да убедите компанията си в особеностите на лова и риболова, а те са заклети вегани, няма значение колко сте красноречиви и колко добре артикулирате. Мисията някой да ви чуе е обречена на неуспех.

Ако искате хората да ви чуят, първо чуйте тях
Когато говорите, фокусирайте се върху теми, които другите намират за интересни. Задавайте въпросите си персонално, използвайки имената на събеседника си.

-----
- Разказвайте живописно с лесни за разбиране, но завладяващи думи.

- Говорете ясно.

- Не изпускайте от поглед аудиторията.

- Внимавайте с децибелите – ако говорите пред по-малко хора, не е нужно да увреждате тъпанчетата им с висотата на вокала си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X