Напишете дума/думи за търсене

Как да подготвим първокласника за първия учебен ден?

Първият учебен ден е важно събитие в живота на всяко дете, тъй като училището и учебните занятия предполагат знаменателна промяна. Нормално е детето да е малко поизплашено. Мисълта, че през този ден ще е далеч от мама, с непознати деца, е сериозна причина за притеснения, дори за плач. Колкото и контактно да е хлапето ви, този нов житейски изпит е труден за него. Ситуацията допълнително се усложнява, ако то е стеснително или има пробеми с общуването.

Далеч преди да е настъпил този паметен ден, целенасочено разговаряйте с него за това, което му предстои. За да не го завари училищният живот неподготвено, то трябва да свикне предварително с идеята за него.

Една седмица по-рано споменете, че наближава денят, в който ще го заведете на училище. Направете го естествено, между другото. Вечерта му напомнете и отговорете на всички въпроси, които може да зададе. За специалния ден се въоръжете с търпение и време. Възможно е малчуганът да заплаче, когато тръгвате към училище. Не му се карайте, нито го успокоявайте с фразите: "Само малките плачат". Така може да постигнете още по-силен плач.
Дори да страдате, не си тръгвайте от училище, без да сте си взели довиждане.

И бъдете точни, когато трябва да го вземате от училище след часовете. Особено първите дни се постарайте да бъдете по-пунктуални. Така то няма да има време да усети липсата ви, нито ще се почувства изоставено, като гледа как другите деца си отиват вкъщи.

Важно е също предварително да сте научили вашия първокласник да си завързва обувките, но ако това все още му убягва, винаги може да се възползвате от такива с велкро, да закопчава жилетката и ципа, за да се чувства по-сигурен в себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X