Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли е толкова престъпно да слагаме лед във виното си?

Добра идея е да знаете какво наистина прави ледът с вашето питие, преди да го пуснете в него.
Правите го с безалкохолни напитки, студен чай, вода и всякакви летни коктейли. Така че защо винените сноби вирват носове, когато ви видят да добавяте няколко кубчета към топла чаша розе?
Има някои логични причини, посочени от истинските енофили, но има и променяща се винена култура, която го прави приемливо, поне в някои по-гъвкави винарски кръгове.

Какво стои зад дългогодишната заповед виното да се сервира само при предписана температура?

Ашли Херцберг, винопроизводител за Avaline Wine (марката на Камерън Диас), дава следното обяснение: „Ледът наистина променя характера на виното по много начини. Може да промени усещането в устата чрез разреждане на алкохола, да промени киселинността чрез повишаване на pH и, разбира се, може да разреди вкусовете. Това не е непременно лошо, но променя виното от визията, която винопроизводителят е имал в деня на бутилиране."

Дори и с тази уговорка Херцберг смята, че е време да се премахне стигмата. „Красотата и недостатъкът на нещо с толкова много история като виното е целият възприеман етикет, който идва заедно с него. Правилата са твърде строги и трябва да можем да бъдем по-креативни и да приспособим изживяването за пиене според собствените си предпочитания", категорична е тя.

„Докато водните молекули разреждат алкохола и
ароматите, има и други начини, по които ледът може да повлияе на напитката", според Арт ДеКаро - сертифициран сомелиер и директор на обучението и майстор във избата Waters Edge Wineries. „Температурите, по-ниски от обичайната температура за обслужване на виното, правят виното „стегнато" и намаляват ароматите, което допълнително намалява цялостното усещане за вкус", казва той. „По същество може да загубите някои от сложностите и нюансите, които правят виното специално на първо място."

Някои сомелиери са неотстъпчиви
Някои винени експерти са твърдо в лагера на „лошите идеи". Сомелиерът Били Търнър, който работи в хотел Kimpton Shane в Атлант обикновено съветва да не се слага лед във виното.
Той рисува картина на възможно най-доброто изживяване при консумирането зи напитка: „Някога пили ли сте чаша шардоне направо от охладителя, добре охладено до правилната температура, между 7-12 градуса? Усещате всички тези ярки цитрусови и тропически плодови нотки, само с леки нотки на дъб и ванилия. Докато бавно отпивате и виното започва да се затопля малко, започвате да улавяте повече от кремообразността и дъбът започва да се усеща повече с нотките на ванилия. Това е така, защото някои вкусове са по-изявени от други при по-висока температура. Ще загубите всичко това със суперохладено, пълно с лед вино. Да не говорим, освен ако не изпиете цялата чаша, последната ви глътка ще бъде предимно разтопена ледена вода, а никой не иска това да е последният вкус, който си спомняте."


Други казват, че е добре
„Културата на виното се развива и има нарастващо приемане на личните предпочитания", обяснява Мари Койл - вицепрезидент по винопроизводството във Foley Family Wines и винопроизводител в Chateau St. Jean. „Докато разбирането на традиционните практики зад виното може да повиши оценката, вашите собствени предпочитания винаги трябва да ръководят избора ви", казва тя. „Ако поставянето на лед във виното подобрява вашето удоволствие, тогава това е правилният избор за вас. Културата на виното трябва да бъде приобщаваща и гъвкава, позволявайки на всеки да намери своя собствен път към насладата."

Малек Амрани - основател и винопроизводител на The Vice Wine, твърди, че добавянето на лед е напълно окей, обяснявайки го по следния начин: „Повечето вина имат алкохолно съдържание от 12 до 14%, така че останалата течност във виното, около 85%, е вода, а ледът е вода. Начинът, по който той го вижда, „всичко се смесва вътре, така че защо не?" – попита той. „Освен това ви помага да останете хидратирани."

Алекс Ринг - носител на наградата за сомелиерство в Michelin Guide Chicago 2023 и винен директор в ресторанти Sepia и Proxi, и двата в Чикаго, възприема гъвкав подход: „За мен въпросът за леда във виното наистина е просто въпрос на контекст", откровеничи той. „Разкриването на нюансите на хубавото вино е забавно занимание, но мисля, че също така е важно да се насладите на виното за това, което е – напитка. Целта ми е да накарам хората да се насладят на тяхното вино колкото е възможно повече. Ако това означава да осигурим малко лед, ще се радвам да съдействам."

Експертите добавят ли някога лед към собствената си чаша вино?
„Мога честно да кажа, че съм слагал лед в чаша или две розе през живота си", каза Херцберг. „В топъл ден нямам нищо против разреждането и все още получавам много от вкусовете, които да блеснат. Знам също, че нашият съосновател на Avaline, Камерън Диас, понякога се наслаждава на лед във виното си. Тази напитка е толкова лично изживяване и имаме клиенти, които предпочитат виното си пред леда по една или друга причина и мисля, че това е напълно добре.
Приспособяването на вашата напитка към вашето небце винаги е страхотен подход."

„Наслаждавам се на лед в моите шприцове за вино", каза ДеКаро. „През топлите летни месеци мога да добавя няколко големи кубчета или голямо кубче за коктейл – което намалява общата повърхност и кара леда да се топи по-бавно – за да охладя свежо бяло или розе вино с или шприц с пенливо вино. Това е освежаващ начин да се насладите на вино край басейна или на плажа, без да правите твърде много компромиси с вкуса."

Ако искате да добавите лед, ето как да го направите
Точно както не трябва да осолявате храната, преди да я опитате, ще искате да отпиете няколко глътки, преди да направите нещо. Херцберг съветва: „Винаги бих препоръчала първо да опитате вино, за да знаете какви са началните вкусове и характери, преди да добавите лед. Друг съвет, който споделям с клиентите, е да опитате виното, за да разберете дали вече е охладено, така че ледът да се топи по-бавно и разреждането да не се случва твърде бързо."

„Когато вечерям навън или съм на събитие, на което ми сервират топла чаша вино, винаги пъхам кубче лед в нея", споделя Амрани. „Никога не наливам вино върху лед, а добавям леда към виното. Харесва ми да започна с едно или две кубчета лед и да продължа оттам."

Ето как виното да се охлади по-бързо
Ако се опитвате да избегнете ефекта от добавянето на лед, все още има бързи начини да охладите виното, без да са необходими кубчета.

Херцберг споделя този трик: „Обичам да намокря кухненска кърпа, да я увия около бутилка вино и да я пъхна във фризера за 20 минути."

Ако имате нужда от нещо по-бързо, дайте на бутилката ледена баня. „Добавянето на сол към ледената баня също причинява това, което наричаме понижаване на точката на замръзване или понижаване на точката на замръзване на водата, което кара леда да се топи по-бавно, охлаждайки бутилката по-ефективно и бързо", казва ДеКаро. „Завъртете бутилката периодично, за да увеличите охлаждащия ефект."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X