Не подценявайте този толкова достъпен и невероятно полезен зеленчук. Използван е още от Хипократ, а днес се тачи от народната медицина на много места по света. Има данни, че в страни, в които цвеклото присъства по-обилно в националната кухня, народите страдат по-малко от рак. Цвеклото е източник на бетаин, който помага на работата на черния дроб и подобрява усвояването на белтъчините. Освен това консумацията му поддържа кръвоносните съдове разширени, еластични, спомага за по-добро кръвоснабдяване и нормализиране на високото кръвно налягане. По същата причина цвеклото предпазва от разширени вени. Магнезият в него предотвратява образуването на тромби. Флавоноидите, с които ни дарява също така цвеклото, укрепват капилярите и спомагат за образуването на червени кръвни телца.
Още от лечебните свойства на цвеклото:
- Консумацията на цвекло и особено във вид на сокове укрепва цялостно организма и се препоръчва в грипните периоди за помощ на имунната система.
- Детоксикацията с цвекло има много силен ефект. То помага не само на черния дроб. Хлорът в него прочиства бъбреците, жлъчния мехур, лимфата.
- Страхотна храна за спортисти е, защото дава чувство за сила и в същото време пази запасите от кислород.
Едно от най-важните му качества е свързано с раковите образувания. Това идва от цветния му пигмент - антоцианите, които имат антиоксидантен ефект.
Бетаинът също потиска образуването на канцерогенни съединения и ни пази от рак на дебелото черво, стомаха, белите дробове. Много хора на химиотерапия консумират в колеми количества сок от цвекло и признават добрия му ефект.
Има данни и за подобряване състоянието на пациенти, страдащи от подагра, които засилват приема на цвекло.
Сапонините в него понижават нивото на холестерола.
Цвеклото е много диетично. В 100 г от него се съдържат само 44 ккал. То ускорява обмяната на веществата и действа разхлабващо. За хора със запечен стомах няма по-хубаво от салата от настъргано цвекло веднъж дневно.
Смесено с мед, цвеклото има и успокояващо действие. Тази смес подобрява паметта и съня.
Народната медицина го ползва дори и срещу хрема. Капват се по няколко капки сок от цвекло в ноздрите и това подорбява състоянието.
Внимание
Консумацията на сок от цвекло трябва да се въведе постепенно, защото ефектът на детоксикация може да причини голям дискомфорт като гадене, чувство за слабост и главоболие. Започнете с 50 мл сок, комбиниран с 200 мл сок от моркови, и постепенно увеличавайте дозата.
Също така не се притеснявайте, ако при консумация на цвекло урината ви се оцвети – това е нормално.
Знаете ли, че
Съвсем различно е действието на цвеклото в твърда форма и като сок. Дразнещият му ефект не се проявява в такава степен, когато е в твърда форма и когато се консумира с други зеленчуци. Затова е най-добре, когато консумирате сок от червено цвекло, неговото количество да не е повече от 10% от общото количество сок. Най-препоръчително е да се смесва със сок от морков. Ако го оставите да престои, дразнението също няма да е толкова силно, но и ефектът ще отслабне, както е при всички прясно изцедени сокове.
РЕЦЕПТИ
Най-добрата зимна салата
Настържете цвекло и моркови, като количеството и съотношението нека са по ваш вкус и преценка. Запечете на тиган шепа орехи на средно едри парчета. Нарежете на ситно кисели краставички и на едро – пушена моцарела или друг пушен кашкавал. Смесете ги с цвеклото и морковите и овкусете със сол, чесън, зехтин, балсамов оцет, 1 ч.л. едрозърнеста горчица и 1 ч.л. мед. Ако тази салата престои час преди сервиране, ще стане още по-хубава.
Лесна салата
Сварете няколко глави червено цвекло и към края на варенето добавете и листата им. Когато ги извадите и охладите, нарежете грудките на колелца и сервирайте в голяма чиния. Отстрани подредете листата. Отгоре добавете колелца кисели краставички, твърдо сварено яйце и червен лук на едро, може и няколко каперси. Поръсете с дресинг от сол, пипер, лимонов сок и зехтин.
Ако искате да обогатите салатата, имайте предвид, че цвеклото много добре върви с херинга. Добавете отстрани и парчета готова маринована херинга.
Крем-супа от цвекло
Тази идея е за абсолютните начинаещи в кухнята. Но дори и те трябва да внимават да сварят добре цвеклото, защото то има нужда от повече време да уври. В голяма тенджера сварете 5-6 глави цвекло, 1 картоф, 1 стрък пръз на парчета, по желание и малко целина. Всичко се пасира, добавя се ½ л прясно мляко и се сервира със заквасена сметана, мащерка и натрити с чесън крутони.
Хайвер от цвекло
Задушете в зехтин 6 настъргани глави цвекло и 4 моркова. Добавете 1 кутия доматено пюре със смачкан чесън, сол, черен пипер, 2 дафинови листа и 1 ч.л. захар. По желание добавете и малко люта чушка и бъркайте, докато омекнат зеленчуците. Може да консумирате така или първо да пасирате всичко и да охладите.
Мариновано цвекло с хрян
Цвеклото (600-700 г) се сварява необелено. Когато се охлади, се обелва и се нарязва на кубчета. Маринатата се състои от 7 с.л. ябълков оцет, 1 с.л. хрян, 2-3 бр. карамфил, черен пипер на зърна, канела, дафинов лист и настъргана лимонова кора. Кипнете всички съставки и след като поврят 2-3 минути, прецедете и залейте цвеклото. Оставете в хладилник 4-5 часа и сервирайте полято със зехтин.
За още вкусни предложения харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар