Ние не ги виждаме с просто око, но бактериите са навсякъде около нас и най-много там, където трябва да е най-чисто – например в мивката. Ето защо е добре да дезинфекцирате мивката редовно.
Ползвайте белина
Почистете повърхността със сапун и вода, преди да използвате белина за дезинфекция. Белината е дезинфектант, а не почистващ препарат, така че ще трябва да сте сигурни, че разполагате с чиста повърхност.
Не прекалявайте с белината. Говорим за пълна (или за супена лъжица) на 4,5 л вода.
Не смесвайте с други почистващи препарати. Най-лошо би било да я смесвате с оцет, амоняк или алкохол. Химическата реакция ще създаде токсични изпарения.
Използвайте студена вода, а не топла. Топлата вода разгражда активната съставка в белината.
Как да почистите и дезинфекцирате мивката от неръждаема стомана
Какво ще ви е необходимо:
- Сапун за съдове/веро
- Гъба
- Белина
- Гумени ръкавици
- Бял оцет
- Чиста, суха кърпа от микрофибър
Започнете на празна мивка. Изглежда очевидно, но понякога се изкушаваме и оставим вътре някоя мръсна чаша. Не е правилно. Мивката трябва да бъде празна от всички неща. Без ястия, без храна, нищо.
Почистете мивката със сапун за чинии/веро и топла вода. Използването на сапун за чинии и топла вода е първата ви стъпка и ще свърши много добра работа. Може да използвате гъба или микрофибър, но не използвайте метални и драскащи четки и средства за почистване, тъй като ще надраскат неръждаемата стомана.
Напълнете мивката с вода и добавете белина. Запушете мивката и я напълнете с вода. Добавете малко белина и оставете да преседи 5 минути.
Избършете крана. Междувременно потопете гъбата си в разтвора с белината и я използвайте, за да избършете крана на мивката.
Изсушете мивката и я избършете. Освободене мивката и я изсушете с кърпа, а остатъците нека изсъхнат на въздух.
Полирайте мивката с оцет. След като мивката ви е напълно суха, използвайте разреден оцетен разтвор (половин оцет и половин вода) и чиста, суха кърпа от микрофибър или чиния за миене, за да полирате мивката си. Тя може да бъде полирана също така с брашно, колкото и странно да ви звучи. Опитайте.
Коментари (0)
Вашият коментар