Напишете дума/думи за търсене

Какви храни да консумираме по време на Великденските пости?

Какво да ядете е много важен въпрос. През целия период на Великденските пости са разрешени продукти от растителен произход и ястия, приготвени на тяхна основа.

Да постите, това не означава да гладувате през цялото време. Менюто по това време може да бъде разнообразно със салати, които няма да позволят на организма да отслабне и да загуби жизненост. През този период може да ядете:

- Зърнени култури: елда, ориз, грис, пшеница, просо, овес, ечемик и други. Всички тези зърнени култури съдържат богат комплекс от полезни витамини и минерали, които могат да компенсират недостига на хранителни вещества през периода на ограничение в храната;

- Зеленчуци и плодове: картофи, цвекло, моркови, зеле, тиква, царевица, лук, чесън, ябълки, круши, банани, портокали и много други - няма ограничения. Богатството на витамините, които се съдържат в тях, може да осигури добро хранене за миряните. Зеленчуците и плодовете могат да бъдат печени, варени, пържени, приготвени на пара или да ги консумирате сурови;

- Гъби. Те се считат за аналог на месото, тъй като съдържат до 4% (и сушени гъби до 70%) протеин. Освен това химичният им състав е богат на минерали, витамини, аминокиселини - незаменими участници в жизнените реакции, протичащи в организма;

- Бобови растения. Може да компенсирате липсата на животински протеин с протеин от растителен произход. Особено богати на него са грахът, бобът, лещата, нахутът;

- Ядки: орехи, бадеми, лешници, кашу. Сушени плодове (стафиди, сушени кайсии, смокини, сини сливи, фурми, захаросани плодове), семена (слънчоглед, тиква, сусам). Високото съдържание на въглехидрати и мазнини ще поддържат отлично настроение, ще дадат енергия и ще повлияят благотворно върху състоянието на организма като цяло.

Ядките и сушените плодове могат да се консумират отделно, могат да бъдат включени в основните ястия, като добавите шепа ядки към кашата или салатата, а ако добавите и лъжичка мед, ще получите вкусен десерт.

- Туршии. Великденските пости е времето за туршиите. Солени домати и краставици, патладжан и тиквички, кисело зеле и мариновани гъби са отличен вариант да внесете разнообразие във вашата диета;

- Растителни масла: слънчогледово, маслиново, царевично, ленено семе, тиква, сусам. Те могат да се използват при термична обработка на ястия или за подправяне на салати.

- Зелените подправки: копър, магданоз, босилек, естрагон, мента, маточина, праз ще бъдат отлично допълнение към гарнитура или салата, в допълнение, те съдържат голям брой полезни микроелементи и витамини;

- Продукти от брашно. Различните видове пастата трайно влязоха в живота ни, не забравяйте, че те могат да се ядат по време на Великденските пости, тъй като бързо насищат. Най-важното е да се уверите, че етикетът „Произведено от твърда пшеница“ е върху опаковката с макаронени изделия. Разрешено е да се ядат диетични бисквити и сухар.

- Сладкиши. Може да се насладите на сладко, конфитюр, халва - всички сладкиши, приготвени без използване на яйца, масло и други млечни продукти. Захарта не се отнася към животинските продукти. Въпреки това си струва да припомним, че една от целите на постите е отхвърлянето на всякакви изкушения, така че вярващият да може да очисти тялото и душата си;

- Напитки. Може да утолите жаждата си със зелен и черен чай, кафе, компот, плодов или зеленчуков сок.

- Хляб. Как без него? По-добре е, ако е от малц, ръж или трици.

Какво не трябва да ядете?

По време на Великденските пости не може да ядете:

1. месо; (свинско, говеждо, телешко, агнешко, пилешко, гъска, патешко);

2. риба и морски дарове (разрешени само в специални дни);

3. яйца;

4. мляко и млечни продукти (извара, сметана, сирене, кашкавал, кисело мляко, майонеза);

5. животински мазнини;

6. бял хляб;

7. шоколадови бонбони.

И всички ястия, приготвени с помощта на изброените продукти като основни или спомагателни съставки.

Ако нямате време да готвите редовно, тогава може да изберете доставка на вегетарианска храна, която да е съобразена с поста, който спазвате.

X