Ястия с месо
Karn?yar?k - пържени патладжани с пълнеж от кайма, лук, магданоз, чесън и домат. Това ястие е задължително.
Lahmacun - пица с топинг от ситно нарязано месо и лук с подправки. Тя се сервира с домати, маруля, магданоз или рукола. Местните предпочитат да изстискат лимон върху нея и да я завиват като дюнер. Произхожда от ранната сирийска кухня, а името идва от арабското „тесто с месо“.
Kurufasulye – или иначе казано – фасул. Той може да бъде приготвен с или без месо, но често пастърмата му прави компания. Сервира се с ориз и туршия.
Mant? – това са турските кнедли, които се правят от тесто и плънка, която съдържа агнешко, лук, сол и черен пипер. Сервират се с кисело мляко.
Мантъ с кисело мляко и доматено-маслен сос
за тестото:
1 ч.ч. брашно + 2 с.л. за поръсване
1 голяма яйце
1/8 ч.л. сол
за плънката:
250 г кайма
1 настъргана глава лук
3 с.л. смлян магданоз
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
за киселомлечния сос:
1 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.л. настърган чесън
сол
за доматено-масления сос:
4 с.л. масло
2 с.л. доматен сос
1 ч.л. червен пипер
суха мента за сервиране
1 Комбинирайте всички съставки за тестото с 5 с.л. вода и разбъркайте добре, за да се получи еднородна смес. Месете тестото върху набрашнена повърхност 5 мин. Върнете го в купата и покрийте с фолио. Оставете да втасва 90 мин.
2 За да направите плънката, разбъркайте всички продукти за нея добре.
3 За да направите киселомлечния сос, смесете киселото мляко и чесъна и осолете добре. Приберете в хладилника.
4 В малка тенджера разтопете маслото на ниска температура. Добавете доматения сос и червения пипер. Набрашнете леко тава и сложете тенджера с подсолена вода да заври.
5 Разточете тестото, а след това изрежете 4-сантиметрови квадратчета. Сложете по ?1/2 ч.л. плънка в центъра на всяко и загърнете като мида. С вилица пресовайте краищата. Варете всяко manti около 5 мин. Сервирайте с двата вида сос и суха мента.
Пиде
за тестото:
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч. хладка вода
1/2 с.л. мед
1 с.л. суха мая
1/2 с.л. зехтин
за топинга:
1 с.л. зехтин
1 малка глава лук на ситно
500 г говежда или агнешка кайма
1 смляна скилидка чесън
1/4 ч.ч. сушени домати на ситно
2 опукани и смлени люти червени чушки
1/2 ч.л. кимион
4 яйца
2 с.л. магданоз на ситно
1 Смесете брашното със солта. В друга купа смесете водата и меда. Поръсете с маята и оставете 5 мин. След това комбинирайте със зехтина. Накрая излейте върху брашното. Месете, докато се образува лепкаво тесто. Покрийте с фолио и оставете настрани за 1 час.
2 Загрейте зехтина. Добавете лука и сотирайте около 4 мин. Прибавете каймата и чесъна, овкусете със сол и черен пипер. Гответе на средно висока температура около 3 мин. Сложете сушените домати, лютите чушки и кимиона. Разбъркайте и след минута свалете от котлона. Овкусете със сол и черен пипер.
3 Загрейте фурната на 220°С. Разточете тестото и разделете на 4 парчета. Разточете всяко парче отново. Печете на най-долното ниво на фурната за 2 мин. Извадете и сложете топинга, оставяйки по 1 см разстояние от краищата на пицата. Намажете ги със зехтин. Чукнете по 1 яйце в центъра на пицата и върнете във фурната. Печете на най-горното ниво 6 мин, или докато кората на пицата стане хрупкава, а белтъкът твърд и жълтъкът рохък. Поръсете с магданоз и сервирайте гореща.
Хумус от зелена леща
3 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. зелена леща
1 дафинов лист
3 скилидки чесън на едро
1/4 ч.ч. тахан
1/4 ч.ч. зехтин
3 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. кимион
1/4 ч.ч. кориандър на ситно
лют червен пипер
сладък червен пипер
1 В тенджера комбинирайте бульона, зелената леща и дафиновия лист. След като заври, покрийте и оставете да къкри на слаб огън 45 мин, като разбърквате от време на време. Свалете капака и на висока температура варете лещата 2 мин, или докато повечето от течността се изпари. Махнете дафиновия лист и оставете лещата леко да изстине.
2 Прехвърлете сварената леща в блендер. Добавете чесъна, тахана, зехтина и лимоновия сок и пюрирайте до гладкост. Прехвърлете в купа, прибавете кимиона и 2 с.л. кориандър, овкусете със сол и лют червен пипер. Поръсете хумуса с червен пипер и останалия кориандър.
Коментари (0)
Вашият коментар