Дори да не се запасим с прекалено много храна, все ще остане нещо от великденската трапеза. Какво да правим с тези остатъци, за да не ги хвърляме, вижте сега.
Яйцата
Дори друго да не остане, яйца ще има бол. Най-малкото защото сте боядисали достатъчно, за да падне голям бой с яйца на масата. Приберете ги в хладилника и през следващите дни може да ги употребите за някоя от следните идеи:
Яйца, полети със сос
необходими продукти:
6-8 сварени и обелени яйца
5 с.л. лека майонеза
1 с.л. хрян
2 с.л. кисело мляко
2 стръка пресен лук на ситно
сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне:
1 Разрежете яйцата на половини. Ако искате, може да махнете с лъжичка жълтъка и да го ползвате за соса. Но може да залеете и яйцата заедно с жълтъците.
2 Смесете всички съставки за соса и подправете според вкуса си със сол и черен пипер.
3 Залейте половинките яйца и украсете с краставица и още пресен лук.
Яйца с пушена риба върху канапе от зелена салата
необходими продукти:
6-8 сварени и обелени яйца
пушена риба по избор – може да е сьомга, скумрия или друга
3 стръка пресен лук по избор
6 ч.л. заквасена сметана
3 с.л. кисело мляко
копър на ситно
сол и черен пипер на вкус
каперси и парченца лимон за украса
маруля или друга зелена салата по избор
начин на приготвяне:
1 Измийте, подсушете и нарежете зелената салата.
2 Нарежете яйцата на половинки и ги подредете върху салатата.
3 Накъсайте рибата и я сложете върху яйцата.
4 Залейте с дресинг от сметана, кисело мляко и копър, подправени на вкус със сол и черен пипер.
4 Украсете с нарязан на ситно пресен лук, копър, каперси и парченца лимон.
Яйца с други остатъци
необходими продукти:
6-8 сварени и обелени яйца
плънка според това, което ви е останало от трапезата:
вариант 1: с руска салата
Разрежете яйцата на половини, махнете жълтъците и ги напълнете с останалата руска салата. Отгоре натрошете жълтъците и залейте с 1 с.л. зехтин
вариант 2: с картофена салата и колбаси или студено агнешко
Нарежете яйцата на кубчета и ги смесете с останалата картофена салата, добавете колбаси по желание или студено агнешко месо и овкусете с дресинг от 3 с.л. кисело мляко, 1 с.л. горчица, 2 с.л. сок от лимон.
вариант 3: с праз и сирене
Нарежете 1 стрък праз на ситно, намачкайте сиренето и яйцата, смесете всичко, залейте със зехтин и овкусете със сол и черен пипер.
вариант 4: с паста
Сварете паста по избор – спагети, някакви макарони или друго. Нарежете яйцата на парченца и ги смесете с пастата. Ако са ви останали домати от обедното меню, задушете 1 глава стар лук, няколко скилидки чесън и доматите. Оставете соса да къкри, докато се сгъсти, и го подправете със сол, захар, черен пипер и босилек. Залейте пастата с доматения сос и се насладете на съвсем различно великденско ястие.
Ако пък искате студена салата от паста, може да не заливате със сос, а да смесите сварената паста с парченцата яйца, чери домати наполовина и зеленчуци по избор.
вариант 5: с препечени филийки и хайвер
Нарежете хляба на филийки, запечете ги в тостер, сложете най-отдолу листо маруля, върху нея - сварено яйце, и отгоре – червен хайвер.
Козунакът
Другото, което със сигурност ще остане, ще бъде козунакът. А дори и най-хубавият козунак след няколко дена изсъхва и вече не е така приятен за ядене. Предлагаме ви няколко начина да го оползотворите и да приготвите нещо различно за семейството си.
Сочен козуначен пудинг
необходими продукти:
400 г козунак
400 мл прясно мляко
4 яйца
4 ябълки
8 с.л. захар
стафиди, накиснати в ром
1 ванилия
кората от 1 лимон
кората от 1 портокал
70 г масло
начин на приготвяне:
1 Разтопете маслото в тавичка и оставете фурната на 180 градуса.
2 Разкъсайте козунака на едри залци и го подредете върху разтопеното масло.
3 Разбъркайте яйцата, млякото, захарта, след което добавете към тях настърганите ябълки, стафидите, ванилията, кората от лимона и кората от портокала. Залейте с тази смес козунака и върнете тавичката във фурната.
4 Печете 30 минути. Разрежете сладкиша, след като поизстине.
Може да сервирате със сладолед или с бита сметана.
Скалички
необходими продукти:
200 г козунак
200 г масло
200 г смлени орехи
100 г кафява или кокосова захар
50 г кокосови стърготини
1 черен шоколад
начин на приготвяне:
1 Нарежете козунака на филии и ги запечете. Когато изстинат, ги натрошете на ситно или ги смелете като галета.
2 Разбийте маслото със захарта на пухкав крем.
3 Смесете всичко – масления крем, галетата от козунак, орехите и кокосовите стърготини и направете от тях топчета или скалички.
4 Разтопете шоколада на водна баня и залейте с него всяка от скаличките.
Може да украсите със смлени орехи и/или кокосови стърготини.
По желание може да добавите и сушени плодове – стафиди, боровинки, фурми.
Малък съвет
Вместо да пържите хляб за закуска, използвайте останалия козунак. Ще станат най-вкусните пържени козуначени филийки, които сте опитвали.
За още практични съвети, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения харесайте страницата ни „Рецепти за здраве“.
Коментари (0)
Вашият коментар