След като вече са наясно с вредите на пакетираните сокове и газирани напитки, все повече хора приготвят домашни сиропи. Те също съдържат доста захар, но по-добре да се консумира захар отколкото нейните химически заместители. Освен това може да разреждате концентрата с повечко вода. Пак е по-добре отколкото оцветителите и консервантите в купешките напитки. Ако искате и вие да си приготвите домашен сироп, днес ще ви научим как.
Стъпки в приготвянето на сироп
1 Плодовете, които сте избрали за вашия сироп, се измиват и почистват много добре от загнили и изсъхнали части.
2 Захарта обикновено е 1:1 плодовете. Тоест, ако правите сироп от 3 кг ягоди, ще са ви нужни 3 кг захар.
3 След като смесите плодовете и захарта, ги оставяте в подходящ съд за едно денонощие.
4 На следващия ден минавате сместта през сито и/или тензух.
5 Сварявате до сгъстяване в половината количество вода, тоест 1,5 л. на 3 кг ягоди, като в края добавяте и 1 ч.л. лимонтузу.
6 Когато сиропът изстине, се прелива в бутилки, които се стерилизират за 10-15 минути.
По подобен на чин може да си приготвите и домашен нектар. Ето как:
Стъпки в приготвянето на нектар
1 Плодовете се почистват и им се махат костилките. Ако имате търпение, може и да обелите по-едрите продове като праскови например.
2 Слагате водата и захарта да поври няколко минути заедно с плодовете. Тук захарта е по-малко отколкото при приготвянето на сироп – 3:1, тоест на 3 кг плодове – 1 кг захар или на вкус.
3 Изтегляте от котлона и изчаквате сместта да изстине.
4 Пасирате я много добре в блендер или с пасатор.
5 Прецеждате през сито.
6 Разпределяте в бутилки, които стерилизирате за 10-15 минути.
Нектарът за разлика от сиропа няма нужда да се разрежда, но ако е станал твърде гъст, може да добавите и малко вода преди консумация.
Сироп от малини и боровинки
Необходими продукти:
3 кг малини и боровинки (и/или каквито и да е горски плодове)
3 кг захар
1 ч.л. лимонтузу
2 л вода
Начин на приготвяне:
1 Измийте добре плодовете, намачкайте ги и ги оставете едно денонощие в подходящ съд.
2 Прецедете ги през тензух на следващия ден.
3 Смесете плодовете, захарта и водата и варете до желана гъстота.
4 Когато сиропът изстине, го разпределете в чисти и сухи бутилки.
5 Стерилизирайте ги за 15 минути.
При сервиране на сиропа, разреден с обикновена или с газирана вода, може да добавите и парченца лимон, както и листенца мента.
Сироп от бъз
Необходими продукти:
30-32 цвята бял бъз
2 кг захар
сокът от 1 лимон
1 л вода
Начин на приготвяне:
1 Измийте добре цветовете бъз и ги накиснете за две денонощия заедно със захарта и водата, като от време на време ги разбърквате.
2 След два дена прецедете и добавете сока от лимон.
3 Сварете до кипване.
4 След като сиропът изстине, го налейте в добре измити и сухи шишета.
5 Стерилизирайте 15 минути.
Малък съвет
Ако искате сиропът да е леко газиран, може да сложите на дъното на всяка бутилка по няколко зрънца ориз.
Коментари (0)
Вашият коментар