Напишете дума/думи за търсене

Защо никога не трябва да използваме втори път опаковки за храна

- В малки домакинства често се замразяват домашни готвени храни, как е безопасно да се прави?

- Домашно приготвени супи, яхнии и други течни храни са редовните обитатели на хладилниците в много домакинства, но тяхното правилно опаковане за хладилно съхранение може да се окаже трудна задача. Течностите се разширяват, когато се замразят, така че стъклените съдове понякога се счупват. Твърди пластмасови контейнери с херметичен, щракащ на върховете капак, са популярни за замразяване на течни храни. Те са устойчиви срещу напукване при ниски температури и защитават храните от усвояването на други вкусове и миризми.

- Технологията на микровълнови печки изисква специални съдове, как да ги подбираме?

- Опаковъчните материали могат да реагират по три начина на микровълните: те могат да отразяват, поглъщат или предават радиация. В прозрачните материали за съдове за микровълнови печки

микровълните

проникват през

прозрачния материал

и се абсорбират

от храната

Всички полимери, използвани в момента за опаковане на хранителни продукти, както и продукти от хартия и стъкло, са прозрачни за микровълнови печки. Тъй като хартиените опаковки съдържат малко вода и мобилни йони в структурата си, те ще се загряват в микровълновата фурна, но скоростта на това загряване обикновено е бавна.

Правилното размразяване на някои храни е от първостепенно значение за вкуса, текстурата и качеството им като цяло. Експертите по здравословно хранене препоръчват размразяването на храната да става в самия хладилник, в микровълнова фурна или да се постави заедно с надеждна опаковка в студена вода, която да се сменя на всеки 30 минути до пълното размразяване на дадения продукт.

Ако размразявате храна в микровълнова фурна, задължително четете инструкциите на опаковката на замразената храна. Универсално правило е

да се оставят

най-малко 5 см

разстояние между

храната и вътрешната

повърхност

на стените

на микровълновата, като по този начин се позволява свободната циркулация на топлина. Храната, размразена в микровълновата фурна, трябва да бъде приготвена веднага след като е отстранена опаковката.

Някои пластмасови съдове могат да се използват за бързо затопляне на ястията, съобразяваме се с допустимата температура, посочена на дъното на съда. Топлинната обработка трябва да е кратка, не се препоръчва по-дълго готвене в такива съдове, защото пластмасата може да се деформира или да се стопи.

Въпреки че някои пластмасови съдове позволяват употребата им в микровълнова фурна, желателно е това да се избягва. Опитът на Националния център по обществено здраве и анализи показва, че при температурата в микровълновата се наблюдава отделяне на вредни вещества от някои пластмаси.

- Какво се отделя най-често?

- Установява се например отделяне на формалдехид от меламинови съдове, на бисфенол А от поликарбонатни съдове, на пластификатори от някои пластифицирани пластмаси. Съветът ми е да се предпочитат стъклени, порцеланови или керамични съдове за затопляне или размразяване в микровълнова фурна. Използвайте пластмасови съдове в микровълновата фурна само в случаите, когато нямате алтернативен вариант.

- В много заведения за бързо хранене и улична храна затоплянето става върху картонени опаковки, има ли риск?

- Със сигурност картонени или хартиени поставки, чинии, кутии може да се използват за кратковременно затопляне на храни с ниско съдържание на мазнини, за сервиране на топла храна в заведения за бързо хранене и за пренасяне на храна за вкъщи. По-добре е да не се ползват обаче оцветени хартиени опаковки. Ако пигментът съдържа вредни съставки, те може да се пренесат към храната. Законът предвижда при опаковките да се използват оцветители, разрешени за храни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X