Фурмите са едно от първите култивирани растения не само заради чудесния им вкус, но и защото са полезни за здравето на хората.
Пресни или сушени, фурмите са богати на фибри, калий и мед. В 100 грама фурми има:
- Фибри - 6,7 грама (27% от дневната доза)
- Калий - 696 мг (20%)
- Мед - 0,4 мг (18%)
- Манган - 0,3 мг (15%)
- Магнезий - 54 мг (14%)
- Витамин В6 - 0,2 мг (12%)
Ползите за здравето от фурмите са:
1. Чистят червата
Понеже са богати на фибри, фурмите са полезни за стомашно-чревния тракт. Намаляват риска от колит и рак на дебелото черво. Служат и като домашен лек срещу хемороиди.
2. Против възпаления
Заради магнезия в тях фурмите са известни и като противовъзпалително средство. Това ги прави полезни срещу артрит, сърдечно-съдови болести и алцхаймер.
3. Свалят кръвното
Пак заради магнезия, а също и заради съдържащия се в тях калий фурмите помагат да се свали високото кръвно налягане и така предпазват от сърдечен и мозъчен удар. Изследване от 2011 г. установи, че дневният прием на 100 мг магнезий намалява риска от исхемичен инсулт с 9%.
4. По-бързо и леко раждане
Бременните трябва да ядат фурми поне през 4-те последни седмици на бременността. Доказано е, че това значително намалява времето на самото раждане и го прави по-леко.
5. Подсилват мозъка
Проучване на ефекта от витамин В6 показа, че той подобрява функциите на мозъка. Приемът на този витамин като добавка значително подобрява представянето на студентите на изпити и тестове.
6. Свалят тегло
Богатите на фибри фурми са крайъгълен камък в много диети за отслабване. Причината е, че са вкусни, създават усещане за ситост и могат да заместят нездравословните снаксове и бонбони, с които човек машинално се тъпче.
Коментари (0)
Вашият коментар