Чесънът трайно се настани в кухните и влиза в състава на множество ястия, които се готвят почти всеки ден. Някои го смятат за подправка, но той е зеленчук и отношението към него и към роднината му лука трябва да е подобаващо.
Най-ценното в чесъна е неговият неповторим остър мирис. Той се дължи на вещества, които са изключително полезни за здравето, а освен това стимулират отделянето на слюнка и на стомашни сокове. С това чесънът улеснява храносмилането. Ако обаче вместо 2-3 скилидки чесън погълнете капсула с екстракт от чесън, устата ви не отделя никаква слюнка и така заобикаляте първия етап от храносмилането. Това е причината хранителните добавки да се по-неефикасни от истинските храни.
Чесънът е богат на серни съединения и дължи на тях мириса и вкуса си. Те предпазват от рак, сърдечни болести и потискат възпаленията. Вече е установено, че чесънът е ефикасен лек за повече от 150 болести! Но за да подейства като лек, той трябва да бъде обелен и нарязан. Едва тогава съдържащият се в него алицин се превръща в крайно полезната сулфенова киселина.
Чесънът укрепва имунитета, успокоява болките при артрит и е много ефикасен срещу бактерии, гъбички, вируси и паразити. Бори се и с рака, полезен е за мозъка, млечните жлези, белия дроб, стомаха и задстомашната жлеза.
За да запази полезните си вещества, не бива да го варите или печете дълго време, а най-добре е да го ядете суров. Но има и един трик, с който веществата в него се активират. След като бъде обелен и нарязан, чесънът трябва да постои 5-10 минути. През това време протича реакция и алицинът се отделя. Ако веднага изсипете белените скилидки в тенджерата или тигана, реакцията няма да стартира.
След отделянето на алицина може да готвите чесъна на слаб огън не повече от десетина минути. За това време загубата на полезни вещества ще е минимална. При готвене 15-30 минути чесънът губи свойствата си наполовина, а над 45 минути - изцяло.
Повечето хора отказват да го ядат суров, за да не миришат "на чесън". Те обаче ще си променят мнението, ако узнаят от какво ги пази чесънът. От простуди и грип, кашлица, болки в гърлото, високо кръвно, висок холестерол и висока кръвна захар, от ушни инфекции, мастит и много други.
А освен това е и доста хранителен. Съдържа витамини, минерали и антиоксиданти. Ако впрочем го видите, че е прораснал, не го изхвърляйте - станал е още по-полезен.
Ето 3 рецепти с правилно употребен чесън:
За начинаещи
Съставки
1 глава чесън
Мед
Приготвяне
Обелете скилидките и ги накълцайте с нож. Оставете ги за 15 минути. Изсипете ги в бурканче и ги залейте с мед. Затворете плътно бурканчето и го дръжте на тъмно 3-5 дни. След това го сложете в хладилника. Яжте по 1-2 скилидки всеки ден.
За напреднали
Съставки
2 с.л. ябълков оцет
2-3 скилидки чесън
2 с.л. пресен лимонов сок
1/4 ч.л. лимонтузу (по желание)
3-5 см пресен корен от джинджифил (настърган)
Щипка лют пипер (по желание)
2 чаши (500 мл) вода
Приготвяне
Кипнете водата. Обелете скилидките и ги нарежете. Оставете ги за 15 минути. Смесете ябълковия оцет, сока от лимон, чесъна, лютия пипер и джинджифила. Налейте в сместа изстиналата вода и я оставете за 5 минути. После изпийте всичко наведнъж или на два пъти.
За майстори
Съставки
1 чаша скилидки чесън
1/2 чаша ябълков оцет
1/2 чаша мед
Щипка черен пипер
Приготвяне
Обелете чесъна и го смелете в блендер. Оставете го да престои 15 минути. Смесете меда с ябълковия оцет и залейте чесъна с тази смес в буркан. Дръжте буркана 1 месец на тъмно и прохладно място. После прецедете сместа през марля и я дръжте в хладилника. Приемайте от нея по 10-20 капки на ден, може и разредени с вода.
Коментари (0)
Вашият коментар