Копенхаген е синоним на висша кулинария. Само допреди десетина години никой не знаеше какво точно е скандинавска кухня. Днес играта е коренно променена и Копенхаген е една от топдестинациите на експертите по гастрономия. Всяка година през август се организира дори Фестивал на готварството.
Копенхаген е столицата в Северна Европа с най-много звезди на гида “Мишлен”. Те са общо 15 и са присъдени на 13 ресторанта от библията в готварството. Това си е равносилно на нобелови награди в ресторантьорския бизнес. За сравнение – в три пъти по-големия като население Рим има 16 ресторанта със звезди на “Мишлен”. Два ресторанта в Копенхаген – “Нома” и “Гераниум”, разполагат с по 2 звезди, гарантиращи изключителното им качество и висока категория.
Есенцията на скандинавската кухня, която се предлага в Копенхаген, е в интерпретацията на натурални продукти и на продукти от “килера”. Свежи сезонни зеленчуци, риба и опушено месо са в основата на датската кухня. Тя е локална, но с международни оттенъци.
Доста внимание датските кулинари отделят и на органичните продукти. Те се предлагат дори на улицата. Едно е сигурно – че дори когато си купувате храна от сергии и я консумирате по тениска и дънки, тя е с високо качество.
Дори традиционните отворени сандвичи (филии с нещо отгоре) са си малки гастрономични бижута. Много от младите хора, било то бизнесмени или банкови служители, консумират обеда си под формата на сандвичи направо на тротоара. В Копенхаген можете да си купите за по 4-5 евро хотдог, приготвен по десет начина, вкл. във френски и шведски вариант. Гарниран с най-различни подправки и сосове, той е неустоим дори за най-заклетите противници на бързото хранене.
Коментари (0)
Вашият коментар