Ресторантите със звезди на “Мишлен”
Arzak
Пионерът на баскската кухня Хуан Мари Арзак заедно с дъщеря си Елена ръководи ресторант, който от 1989 г. удържа три звезди на “Мишлен”. Заведението е основана от баба му и дядо му като семейна таверна в покрайнините на Сан Себастиан. След като родителите му наследяват бизнеса, превръщат таверната в кръчма, а след това и в ресторант.
В края на 60-те години Хуан Мари вече пълноценно се включва в работата, а след още десетина години става основоположник на онова, което днес е един от крайъгълните камъни на испанската гастрономия - новата баска кухня (Nueva Cocina Vasca).
Ресторантът е затворен в неделя и понеделник. Средна сметка - 189 евро заедно с напитките.
Martin Berasategui
Мартин Берасатеги, роден през 1960 г. в Сан Себастиан, е един от шестте испански готвачи, чийто ресторанти са удостоени с три звезди на “Мишлен”.
Едноименният ресторант се намира в градчето Ласарте, на 8-9 км от Сан Себастиан, и е открит през 1993 г. През 2001 г. става четвъртият в Испания с три звезди.
Ресторантът е затворен в неделя вечер и цял ден в понеделник и вторник. 12-степенно дегустационно меню струва 195 евро.
Akelare
Намира се на Игелдо, който е един от символите на Сан Себастиан, и предлага невероятна панорамна гледка към океана. Шефът Педро Субихана е един от основателите на Nueva Cocina Vasca и горд притежател на три звезди от “Мишлен”. Ресторантът има собствена градина, в която освен зеленчуци се отглеждат и всякакви ароматни подправки.
Ресторянтът е затворен през януари и юни от неделя до вторник включително. От юли до декември не работи в неделя вечер и целия понеделник. През февруари и втората половина на декември излиза във ваканция.
8-степенно дегустационно меню без напитките струва минимум 170 евро.
Mugaritz
Намира се на върха на зелен хълм, отстоящ на двайсетина километра от Сан Себастиан. Шефът - Андони Луис Адурис, който прилича повече на счетоводител, отколкото на готвач, се е учил на занаят при Арзак, Субихана и Берасатеги, преди да отвори собствен ресторант през 1998 г. и седем години по-късно да получи втората си звезда на “Мишлен”.
Дегустационно меню между 110 и 140 евро. Собствена винарна.
Kokotxa
Ресторантът блести с изключително привилигировано местоположение - в стария център на Сан Себастиан, на метри от църквата “Санта Мария”. Има само една, при това неголяма зала, но това съвсем не намалява качествата и престижа на заведението, притежаващо една звезда в каталога на “Мишлен”.
Шеф готвач е Даниел Лопес, който разработва авторска кухня, съчетаваща традиции и модернизъм.
Меню на деня - 30 евро, но само във вторник и петък.
Меню на сезона - 55 евро без напитки и кафе.
Дегустационно меню - 86 евро, пак без напитки и кафе.
От юни до декември е затворен в неделя вечер и в понеделник. От декември до юни - и във вторник.
Mirador de Ulia
Отличава се с прекрасен изглед от прозорците, което обяснява и името му - мирадор на испански означава място за гледане на красиви пейзажи. Шефът готвач Рубен Тринкадо е млад иноватор, който пътува много, за да се учи, преди да поеме семейния ресторант, където е трето поколение собственик.
На мястото, откъдето се открива прекрасен изглед към плажа Ла Конча, първо е била построена вила. През 1966 г. бабата на Тринкадо разбира, че това е прекрасно място за ресторант и открива такъв.
11-степенното дегустационно меню струва 88 евро.
Miramon Arbelaitz
Ресторантът се намира на територията на местния технопарк “Мирамон” и се държи от шеф готвача Хосе-Мари Арбелаиц и неговите братя. Има една звезда от “Мишлен”, а пред основната зала има бар, през който се минава.
Разликата с останалите обаче е, че Хосе-Мари не обича иновациите, не следи модата в храненето и има собствени критерии и неповторим стил. В ресторанта най-много внимание се отделя на морските деликатеси и продукти, както и на сосовете. Освен това Арбелаиц е страстен ловец и много често предлаганите в менюто пъдпъдъци са отстреляни от него.
Средна цена на меню - между 60 и 80 евро.
Ресторантът работи за обяд всеки ден, а за вечеря - в петък и събота. През юли и август може да се вечеря и в понеделник и в четвъртък.
Alameda
Ресторантът, който има дълга семейна история, е разположен край градските стени на Ондарибия, на 15-ина километра от Сан Себастиан. Собственици са братята Чапартеги - Микел, Кепа и Горка. Основан е през 1942 г., има една звезда от “Мишлен”.
Имат собствена градина, в която отглеждат зеленчуци и подправки, а за останалите неща се доверяват само на местни производители. Собствениците обясняват успеха на ресторанта като микс от уважение към продуктите и приятелска атмосфера.
3 вида меню - 35/50/80 евро без включени напитки.
Ресторантът не работи в неделя вечер, както и в понеделник и вторник.
Zuberoa
Красива традиционна баска кръчма, разположена в автентично имение. Шеф готвач - Иларио Арбелаиц, една звезда на “Мишлен”.
Ресторантът се намира в градчето Ойарцун, а имението е на повече от 600 години. Иларио го управлява с брат си Еусебио и снаха си Аранча, като се предлагат основно местни специалитети.
10-степенно дегустационно меню се предлага за 125 евро.
От 1 ноември до 1 юни ресторантът е затворен в неделя и вторник вечер, както и цялата сряда. От 1 юни до 31 октомври не работи в неделя и сряда.
Коментари (0)
Вашият коментар