Печено в класически френски стил в чугунена тенджера
Необходими продукти:
700-800 г цяла свинска плешка
2 ч.л. олио или зехтин за готвене
сол и прясно смлян черен пипер
2 глави лук на едро
5 скилидки чесън на ситно
450 мл бульон
1/3 ч.ч. червено вино
2-3 стръкчета прясна мащерка
1 стръкче пресен розмарин
2 дафинови листа
900 г картофи на едри парчета
6 средно големи моркова на едро
Начин на приготвяне:
1. Загрейте олиото/зехтина на средно силен котлон.
2. Подправете месото със сол и черен пипер и го запържете по 2 мин от всяка страна, за да се „запечата“.
3. Махнете месото от тенджерата и сложете вътре лука и чесъна, сотирайте около 4-5 мин.
4. Върнете месото при лука и чесъна и добавете бульона и червеното вино.
5. Подправете с мащерка, розмарин и дафинов лист и оставете да заври.
6. Когато ястието заври, захлупете и го прехвърлете във фурната на 135°C за 2 часа.
7. Извадете тенджерата от фурната, добавете морковите и картофите и подправете със сол и черен пипер.
8. Върнете във фурната и печете още 1-1 1/2 часа.
Сервирайте с хубаво френско вино! Бон апети!
Уважаемият автор на статията трябва да знае, че няма как минералите да излетят от съда за готвене с парата. Един от методите за дестилация на водата е термичния (изпарение и последваща конденцазия), крайният продукт на който е практически чиста вода, без всякакви соли (минерали) в нея.