Ако седмица след Великден ви втръсне от вкуса на козунака или пък той започне да изсъхва, можете с остатъците от него да сътворите нещо ново и още по-сладко. Ето няколко идеи.
Козуначено суфле
Продукти:
4 филии стар козунак
4 с.л. захар
2 бр. яйца
200 г цедено кисело мляко - за глазура (може и със заквасена сметана)
350 мл прясно мляко
шоколадови пръчици или парченца пресни плодове
Начин на приготвяне:
С миксер се разбиват млякото, яйцата и захарта. Нарязваме козунака на малки кубчета и ги прибавяме към млякото. Объркваме добре и слагаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като изстине, внимателно със шпатула отделяме десерта от стените на съда и го обръщаме върху чиния. Отгоре покриваме с дебел слой цедено кисело мляко и поръсваме с шоколадови пръчици или пресни плодове.
Хубав детски десерт
Продукти:
1 козунак (500 гр.)
1 л. прясно мляко
1 ябълка
4 яйца
1ч.ч. захар
1 ванилия
стафиди
настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Козунака се надробява в прясното мляко. Добавят се стафидите и настърганата ябълка. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се ванилията, лимоновата кора и се смесват двете смеси. В тавичка се карамелизира две три лъжици захар и върху карамела се изсипва сместа. Пече се на водна баня в умерена фурна.
Крем козунак
Продукти:
1 козунак
400 гр кисело плодово мляко
8 с.л. конфитюр или мармалад
200 гр смели орехи
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се натрошава козунака. В друг съд се смесват млякото и конфитюра и се прибавят към натрошения козунак. Всичко се разбърква добре и се оставя за няколко часа в хладилника да се изстуди. Кремът се сервира в десертни купички поръсен със смлените орехи.
Козуначен сладкиш със стафиди
Продукти:
8 филийки сух козунак
4 яйца
3 лъжици стафиди
3 с.л масло
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч захар
2 и 1/2 ч.ч прясно мляко
1ч.ч течна сметана
Начин на приготвяне:
На дъното на тавичка се разтопява маслото. Разстила се равномерно кафявата захар върху маслото. Върху сместа от маслото и захарта се нареждат парченцата козунак и се поръсват със стафидите. С миксер се разбъркват яйцата и захарта и след това се прибавят прясното мляко и сметаната. Разбърква се по получаването на хомогенна смес, с която се заливат парчетата козунак. Фурната се загрява на 170 градуса. Тавата се покрива с фолио и се пече за около 50-60 минути. След като се изпече и изстине добре, сладкишът се обръща в плоска чиния и пожелания се гарнира с пресни плодове.
малък съвет:
А най-лесният вариант е да натрошите в купа стария козунак, да го полеете с нещо ароматно – кафе, бренди или лимонов ликьор, да добавите крем Маскарпоне, което е подсладено на вкус. Разбърквате и разделяте в купички.
За още вкусни идеи харесайте страницата ни "Рецепти за здраве".
Коментари (0)
Вашият коментар