Напишете дума/думи за търсене

От стария козунак става нов сладкиш (рецепти)

Ако седмица след Великден ви втръсне от вкуса на козунака или пък той започне да изсъхва, можете с остатъците от него да сътворите нещо ново и още по-сладко. Ето няколко идеи.

Козуначено суфле

Продукти:

4 филии стар козунак

4 с.л. захар

2 бр. яйца

200 г цедено кисело мляко - за глазура (може и със заквасена сметана)

350 мл прясно мляко

шоколадови пръчици или парченца пресни плодове

Начин на приготвяне:

С миксер се разбиват млякото, яйцата и захарта. Нарязваме козунака на малки кубчета и ги прибавяме към млякото. Объркваме добре и слагаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като изстине, внимателно със шпатула отделяме десерта от стените на съда и го обръщаме върху чиния. Отгоре покриваме с дебел слой цедено кисело мляко и поръсваме с шоколадови пръчици или пресни плодове.

Хубав детски десерт

Продукти:

1 козунак (500 гр.)

1 л. прясно мляко

1 ябълка

4 яйца

1ч.ч. захар

1 ванилия

стафиди

настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне:

Козунака се надробява в прясното мляко. Добавят се стафидите и настърганата ябълка. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се ванилията, лимоновата кора и се смесват двете смеси. В тавичка се карамелизира две три лъжици захар и върху карамела се изсипва сместа. Пече се на водна баня в умерена фурна.

Крем козунак

Продукти:

1 козунак

400 гр кисело плодово мляко

8 с.л. конфитюр или мармалад

200 гр смели орехи

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се натрошава козунака. В друг съд се смесват млякото и конфитюра и се прибавят към натрошения козунак. Всичко се разбърква добре и се оставя за няколко часа в хладилника да се изстуди. Кремът се сервира в десертни купички поръсен със смлените орехи.

Козуначен сладкиш със стафиди

Продукти:

8 филийки сух козунак

4 яйца

3 лъжици стафиди

3 с.л масло

1/2 ч.ч кафява захар

1/2 ч.ч захар

2 и 1/2 ч.ч прясно мляко

1ч.ч течна сметана

Начин на приготвяне:

На дъното на тавичка се разтопява маслото. Разстила се равномерно кафявата захар върху маслото. Върху сместа от маслото и захарта се нареждат парченцата козунак и се поръсват със стафидите. С миксер се разбъркват яйцата и захарта и след това се прибавят прясното мляко и сметаната. Разбърква се по получаването на хомогенна смес, с която се заливат парчетата козунак. Фурната се загрява на 170 градуса. Тавата се покрива с фолио и се пече за около 50-60 минути. След като се изпече и изстине добре, сладкишът се обръща в плоска чиния и пожелания се гарнира с пресни плодове.

малък съвет:

А най-лесният вариант е да натрошите в купа стария козунак, да го полеете с нещо ароматно – кафе, бренди или лимонов ликьор, да добавите крем Маскарпоне, което е подсладено на вкус. Разбърквате и разделяте в купички.

За още вкусни идеи харесайте страницата ни "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X