По правило повечето диети (с изключение на винената) предполагат пълен отказ от спиртни напитки. От друга страна, народната мъдрост гласи, че алкохолът е полезен за храносмилането. Наистина ли трябва ли да се търси истината във виното?
Алкохолът наистина влияе на храносмилането - обаче го прави не по начина, по който би ни се искало. Питиета като бирата и водката забавят преработването на храната от организма. В същото време алкохолът притъпява вкусовите ни рецептори и така ни пречи да се насладим на ястията.
Червеното вино е полезно за сърцето - този факт е доказан и дори има медицинско обяснение. Виното съдържа полифеноли, които се явяват антиоксиданти. Но не по-малко антиоксиданти има в гроздовия сок и черния чай.
Колко калории има в алкохола
На първо място са ликьорите - 300 калории в 100 г.
На „почетната" втора позиция е водката - около 250 калории в 100 г.
Третото място е за коняка и брендито - 175 калории в 100 г.
Относително „безобидна" е безалкохолната бира - около 23 калории.
Чаша вино (бяло или червено) може да се сравни по калоричност с пакет чипс (200 калории), а правилото е колкото повече захар във виното, толкова повече калории.
Коментари (0)
Вашият коментар